pondělí 20. května 2024

Německá policie přitvrdí. Bojí se útoků během silvestrovských oslav

Německá policie hledí na dnešní oslavy s velkými obavami. Zejména v Berlíně očekává ostré střety s běženci z Blízkého východu. Ministryně vnitra i starosta města vyzývají muže zákona k tvrdosti.

20231231_064816

Berlínská čtvrt Neoköln připomíná spíše válečnou zónu. Jak se blíží konec roku, střetů mezi policií a bezenci z Blízkého východu přibývá.
Zdroj: X

  • Berlínská čtvrt Neoköln připomíná spíše válečnou zónu. Jak se blíží konec roku, střetů mezi policií a bezenci z Blízkého východu přibývá.
  • Zdroj: X

Poprvé od pandemie onemocnění Covid-19 se v Berlíně, v oblasti, kde žije silná komunita bězenců z Blízkého východu a východní Evropy, chystají oslavy příchodu nového roku i s ohňostrojem. A německá policie je kvůli tomu v plné pohotovosti. Ministryně vnitra Nancy Faeser vyzvala muže zákona k tvrdému postupu vůči narušitelům pořádku, starosta Berlína Kai Wagner mluví o použití vodních děl. Loni totiž během silvestrovských oslav došlo k násilnostem mezi výtržnictví a policií a nyní je situace ještě napjatější. V posledních dnech dokonce běženci zapálili v berlínských ulicích několik ohňů.


Berlín však není jediné město, které má z dnešní noci obavy. Zpravodajské služby totiž poukazují na možnost útoku na katedrálu v Kolíně nad Rýnem. Ta už byla že stejného důvodu uzavřena na Štědrý den.
Přestože se letos v Německu hojně diskutovalo používání zábavní pyrotechniky, na řadě míst budou ohňostroje odpáleny. Ty si za poslední dny ale už vyžádaly několik smrtelných zranění.

Autor: Jan Skala

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Flickr_-_boellstiftung_-_Olaf_Scholz,_stellvertretender_Bundesvorsitzender_SPD
Zahraniční

Vojenská služba se do Německa nevrátí. Počet vojáků Bundeswehru však vzroste

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší