neděle 19. května 2024

Největší tuzemská dřevostavba. Lesy ČR budou v Hradci sídlit ve stromě

Vedení Lesů České republiky v Hradci Králové půjde za pár let do nového. Znovu je totiž aktuální pozastavený projekt na největší dřevostavbu v tuzemsku.

Lesy ČR

Takto by mělo sídlo Lesů ČR v Hradci Králové vypadat.
Zdroj: Ateliér Chybík+Krištof

  • Takto by mělo sídlo Lesů ČR v Hradci Králové vypadat.
  • Zdroj: Ateliér Chybík+Krištof

Projekt brněnských architektů Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa na výstavbu reprezentačního sídla pro Lesy České republiky v Hradci Králové konečně po letech dostal zelenou. Za šest let by se tak vedení největšího vlastníka tuzemských lesů mohlo stěhovat do nových prostor, které budou pro tuto instituci vyloženě stylové. Nové sídlo bude z výšky připomínat rozkošatělý strom. Navíc budova, jejíž stavba přijde na 1,5 miliardy korun, bude celá ze dřeva. Stavět by se mělo začít v roce 2026. „Hradecké centrum bude špičkou mezi postavenými budovami na bázi dřeva,“ řekl k projektu generální ředitel Lesů České republiky Dalibor Šafařík.

O hradeckém projektu se mluvilo už od roku 2017. V roce 2019 však musely Lesy ČR odložit stavbu na neurčito, čáru přes rozpočet jim udělala kůrovcová kalamita a s ní spojené vysoké náklady. Dokonce se mluvilo i tom, že by Lesy celý projekt mohly prodat.

Projekt na největší dřevostavbu v České republice je ale nyní nutné aktualizovat. Musí totiž mít současné protipožární opatření nebo splňovat aktuální požadavky na energetickou pasivitu objektu.

Autor: Jan Skala

Související

Chlumec nad Cidlinou nádraží
Domácí

Cestování z Hradce do Chlumce se zrychlí

parní vlak
Domácí Tipy na výlety

O letních prázdninách budou po Pardubicku jezdit parní vlaky

52005805046_77a70f2cd0_b
Domácí

Hradec Králové dal Černihivu peníze na opravu školky a chystá další sbírku

Nádrž Perlík
Domácí Příroda

Nádrž Perlík zkrášluje úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor