sobota 4. května 2024

Největší krize od osamostatnění. Na Srí Lanku putují další peníze

Na Srí Lanky tečou peníze ze všech stran. Světová banka i Mezinárodní měnový fond věří, že zemi pomohou překonat ekonomickou krizi.

srí lanka

Cejlonský čaj, jeden z největších vývozních artiklů země, která se nyní potýká s obrovskou hospodářskou krizí.
Zdroj: Wikipedia

  • Cejlonský čaj, jeden z největších vývozních artiklů země, která se nyní potýká s obrovskou hospodářskou krizí.
  • Zdroj: Wikipedia

Sedm set milionů dolarů, přes 15,2 miliardy korun, to je nejnovější finanční injekce, kterou do ekonomiky na Srí Lance napumpuje Světová banka. Země se totiž potýká s nejhorší ekonomickou krizí ve svých novodobých dějinách od roku 1948, kdy ostrov v Indickém oceánu získal nezávislost na Velké Británii. Půl miliardy dolarů poputuje přímo do státního rozpočtu, zbytek půjde na sociální pomoc obyvatelstvu, zejména těm, které současná krize postihla ve velké míře. Země se díky těmto penězům chce zaměřit na hospodářskou stabilizaci a strukturální reformy. „Pokud budou tyto reformy trvalé, mohou zemi vrátit na cestu k ekologickému, odolnému a inkluzivnímu rozvoji,“ uvedl pro stanici CNN ředitel Světové banky pro Srí Lanku Faris Hadad-Zervos.

Aktuální částka však není první, kterou Srí Lanka během současné krize obdržela. S pomocí Číny se jí v březnu podařilo získat tři miliardy dolarů od Mezinárodního světového fondu.

Koncem minulého týdne také oznámila, že zahajuje pětidenní bankovní prázdniny. Během těch se bude země věnovat primárně restrukturalizaci domácího dluhu. Právě tento krok byl jednou z podmínek MMF k tomu, aby zemi březnovou půjčku poskytla.

Autor: Jan Skala

Související

GLs6rpQWgAAIz9I
Zahraniční Video

Rallye na Srí Lance nepřežila osmiletá holčička a šest dospělých

21543910_2000134476886642_7013616742749957112_o
Ekonomika

Zaměstnanci Kovosvitu nedostali výplaty, část společnosti jde do konkurzu

GJlobvGXQAAZOUl
Zahraniční

Most v Baltimore se po nárazu lodi zřítil, sonary už našly na dně řeky několik aut

GIHH6pzXQAAQYWs.jpg
Krimi

Student v Ottawě vyvraždil rodinu, u které bydlel. Nejmladší oběti bylo deset týdnů