sobota 18. května 2024

Na pumpách a v drogériích se budou prodávat i léky na alergii. Lékárníci to kritizují

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví zařídila, že se na jaře začnou prodávat léky na opary, na alergii či proti žaludečním potížím v drogériích i na čerpacích stanicích. Lékárnická komora rozhodnutí kritizuje.

léky

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Ahsanjaya

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Ahsanjaya

Nová vyhláška o registraci léčivých přípravků, jež je účinná od letošního roku, umožnuje prodej široké škály léků mimo lékárny, tedy například ve drogériích či na čerpacích stanicích. Mezi těmito léky jsou léčiva proti alergii, bolesti, oparům či žaludečním potížím. Léky by se mimo lékárny měly začít prodávat na jaře. Rozšíření seznamu vyhrazených léků proběhlo bez souhlasu České lékárnické komory (ČLnK), která zdůrazňuje rizika spojená s výdejem léků mimo lékárny.

Podle prezidenta ČLnK Aleše Krebse jsou léky určené do lékáren, a jejich prodej mimo tyto zařízení představuje zdravotní riziko. „Dlouhodobě apelujeme na to, aby se počet vyhrazených léčivých přípravků snížil, stal se bohužel naprostý opak. Nevidíme jediný důvod, aby byly tyto léky volně dostupné v obchodech, které nemají se zdravotnictvím nic společného. Léky nejsou běžným druhem zboží, proto vyžadují speciální zacházení včetně výdeje,“ uvádí Krebs.

Lékárníci upozorňují na nebezpečí prodeje léků bez konzultace se zdravotníky. „Prodej léků proti alergiím na čerpací stanici může být dokonce vysoce nebezpečný. Tyto léky vedle protialergického účinku působí také sedativně a způsobují ospalost, zpomalují tedy schopnost rychlých reakcí. Jestliže ho řidič užije a opět usedne za volant, riziko nehody se zvyšuje. Edukace odborníkem je v tomto ohledu nezbytná,“ vysvětluje Martin Kopecký, viceprezident ČLnK.

Nesprávné užívání nově dostupných léků mimo lékárny může způsobit další komplikace, jako je únava, osteoporóza nebo střevní infekce. Lékárníci také poukazují na rizika nechtěného nadužívání léčivých přípravků, jako je paracetamol, který může vést až k selhání orgánů.

Autor: Šimon Mitro

Související

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo

Symbol Dne lupusu
Světové dny Zdraví

Den lupusu