pondělí 6. května 2024

Ochránce přírody trápí krádeže dopravních značek se žábou

Na Liberecku jsou hlášeny krádeže dopravních značek, jež upozorňují na množící se žáby.

Výstražná značka s žábou

Výstražná značka s žábou
Zdroj: Liberecký kraj

  • Výstražná značka s žábou
  • Zdroj: Liberecký kraj

Dobrovolníci na Liberecku zachraňují putující obojživelníky, především žáby. Ty během jara putují k rozmnožovacím místům. Často tak činí přes silnice. Proto se dobrovolníci spojili s Libereckým krajem a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, aby těmto obojživelníkům pomohli bezpečně přejít přes cesty.

Více než dva a půl tisíce žab a čolků bylo už úspěšně přeneseno přes kritické úseky silnic, kde hlídkují členové Českého svazu ochránců přírody a místní organizace Aron. Ti pravidelně kontrolují speciální bariéry a nádoby, kam zvířata spadnou, a bezpečně je přesunou na druhou stranu silnice.

Nejčastějšími obojživelníky, které zachraňujeme, jsou ropuchy obecné a skokani, ale také čolci jako obecný, horský a velký,“ upřesnil Václav Židek, krajský radní pro životní prostředí a zemědělství. „Tyto druhy jsou v Česku v posledních letech považovány za ohrožené, protože reagují na změny klimatu, intenzivní zemědělství a úbytek hmyzu, který je jejich potravou.

Dobrovolníky trápí krádeže. Zatím neznámý pachatel či pachatelé kradou dopravní značky s žabí siluetou. Tyto značky nejenže upozorňují řidiče na přítomnost obojživelníků, ale také zvyšují bezpečnost dobrovolníků, kteří je přenášejí. „Bohužel značky často mizí z silnic, například dvě byly odcizeny u bariéry u Jablonného v Podještědí,“ stěžuje si Radomír Studený, odborný pracovník krajského úřadu.

Autor: Šimon Mitro

Související

horská louka
Domácí Příroda

Původní druhy rostlin mizí z české krajiny

profimedia-0868474577
Domácí

Mezi Libercem a Jabloncem opět jezdí tramvaje

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

Puštík bělavý
Domácí Fauna

V Jeseníkách ornitologové sčítali sovy. Žije zde šest druhů