čtvrtek 2. května 2024

Na demolice zchátralých budov poskytne ministerstvo 117 milionů

Ministerstvo pro místní rozvoj vypisuje dotace na demolici a revitalizaci chátrajících objektů pro obce.

demolice

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) spouští novou výzvu zaměřenou na podporu demolice zchátralých budov v sociálně vyloučených lokalitách. Tato iniciativa je spojena s finančním balíčkem ve výši 117 milionů korun, který má pomoci obcím a krajům v řešení těchto problémů. Cílem je nejen odstranění problematických objektů, ale také následná revitalizace prostoru, který by mohl být znovu využit pro komunitní projekty, jako jsou školy, komunitní centra nebo sportoviště.

Starostky a starostové často využívají náš program z minulých let, protože je klíčový, zejména pro menší obce, které nemají dostatek financí na nákladné demolice. Chátrající objekty nejen kazí vzhled měst a obcí, ale také představují zdravotní rizika a mohou se kolem nich soustřeďovat sociální problémy,“ uvádí Ivan Bartoš (Piráti), místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj.

Dotace MMR je rozdělena do dvou hlavních částí. První je určena pro obce v strukturálně postižených regionech, jako jsou Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj. Druhá část je přístupná pro zbylé oblasti České republiky. Žadatelé mohou podávat i více žádostí a dotace může pokrýt až 70 procent skutečných nákladů na demolici a revitalizaci. Uzávěrka pro podání žádostí je stanovena na 28. června 2024. Podrobné informace o výzvě jsou k dispozici na webových stránkách Ministerstva pro místní rozvoj.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Domácí Digitalizace

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení

SOLO_Sušice_duben_2023
Domácí

Budovy Solo Sušice už šly k zemi. Zbývá už jen odstřelit ikonický komín

Saaz-Ring2
Domácí

Žatec dostal další ocenění. Je historickým městem loňského roku

klávesnice
Domácí

Na kybernetickou bezpečnost veřejné správy půjdou stovky milionů