pondělí 20. května 2024

Most silničáři sice osadí, obchvat Pardubic se stejně zpozdí o půl roku

Místo původního březnového termínu příštího roku se nyní počítá s otevřením obchvatu Pardubic až na podzim 2025. Vše se může ale ještě více zpozdit.

GDi4HMoWUAAvZEL

Stavbu komplikují nedořešené spory o pozemky.
Zdroj: ŘSD

  • Stavbu komplikují nedořešené spory o pozemky.
  • Zdroj: ŘSD

Unikátní 200 metrů dlouhý most přes Labe začali osazovat dělníci na trasu plánovaného obchvatu Pardubic. Akce, která je ve svém druhu v České republice ojedinělá, nemůže ale dohnat zdržení, které stavba obchvatu nabírá. Dnes už je jasné, že v plánovaný termín v březnu příštího roku se na novou silnici kolem východočeského města nevyjede. Aktuálně platí podzimní termín, ani u něho není jistota, že dojde k jeho dodržení.

Stavbu za necelých 1,5 miliardy korun totiž komplikují spory o nevykoupené pozemky, bez nichž nemůže dojít k jejímu dokončení. Majitelům se zatím nelíbila cena, kterou za ně bylo ŘSD ochotné dát. Podle ŘSD chybí pozemky zhruba na 300 metrech trasy, což je zásadní problém. Silničáři dokonce museli vyřešit, jak se na staveniště dostat, proto volili všemožné objízdné trasy, na nevykoupené pozemky totiž vstoupit nemohli. Další komplikace způsobilo také počasí, konkrétně prosincová povodeň, kdy rozvodněné Labe v krajině vymlelo až tři metry hluboké brázdy.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0846204767
Domácí

Povolení dálnice D49 narazilo u Nejvyššího soudu

Ve skupině o záchranu Zlín remizoval s Českými Budějovicemi.
Fotbal Fortuna Liga

Jablonec se zachránil, Zlín s Budějovicemi remizoval a zůstává poslední

Valík,_east_portal
Domácí

Obchvat Plzně se začne opravovat. Řidiče od pondělka čekají omezení

parní vlak
Domácí Tipy na výlety

O letních prázdninách budou po Pardubicku jezdit parní vlaky