pátek 26. dubna 2024

Místo čekání ve frontě Čechy obslouží e-úředníci

Digitalizace státu zasáhne i úřady. V Praze vás už odbaví e-úředník.

umělá inteligence

Ilustrační foto.
Zdroj: Public Domain Pictures

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Public Domain Pictures

Občany brzy začnou obsluhovat e-úředníci. Multifukční zařízení připomínající bankomat s kopírkou a tiskárnou bude s lidmi jednat výhradně přes displej. Skrze takového e-úředníka budou moci Češi podávat žádosti, radit se, tisknout a skenovat dokumenty, realizovat platby, požádat o vydání průkazek do městské dopravy či věrnostních karet, nebo se spojit s policií.

Hledáme řešení, která pomohou zefektivňovat provozy úřadů. Jedním z nich je i multifunkční kiosek, který umožní občanům vyřídit některé agendy bez toho, aby museli čekat fronty na podatelnách, anebo byli omezováni otevírací dobou,“ uvedl předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Multifunkční kiosky sloužící jako e-úředníci vyrábí americká společnost NCR a na české úřady je dodá Česká spořitelna. „Spořitelna hrála klíčovou roli v zavedení bankovní identity coby univerzálního identifikačního nástroje k přístupu ke službám e-governmentu. Nyní chceme napomoci další digitalizaci státní správy prostřednictvím revolučního samoobslužného kiosku,“ komentoval Milan Hašek, ředitel veřejného sektoru a realitních obchodů České spořitelny.

Podobné multifukční kiosky se používají v Dubaji, kde jsou jimi vybaveny i tamní policejní stanice. Využívat by je chtěla i Policie České republiky. „Tyto kiosky jsou moderní způsob, jak se může občan spojit s úřady. Umožní mu komunikovat s úředníky, jako by byl přímo na úřadě. Hlavní výhodou je samozřejmě pohodlnost a časová úspora. Prostřednictvím videokonferenčního terminálu, který je součástí kiosku, se budou moci občané spojit s policistou na POL POINTu, který mu v případě potřeby pomůže řešit jeho problémy,“ řekl ředitel středočeské policie, generál Václav Kučera.

První e-úředník je v provozu na Úřadu městské části Praha 1. Nový samoobslužný terminál se nachází ve třetím patře Úřadu MČ Praha 1 u kanceláří živnostenského odboru. Občané zde mohou uhradit správní poplatky pomocí platební karty, telefonu nebo chytrých hodinek.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: SMOČR

Související

Mobilní aplikace Portál občana
Domácí Digitalizace

Mobilní aplikace Portálu občanu je ke stažení

eDoklady
Domácí eDoklady

Prokazování pomocí občanky v mobilu umožní Praha na vybraných úřadech

Portál občana
Domácí Digitalizace

Portál občana dostane v dubnu mobilní aplikaci

profimedia-0858298144
Domácí

Podpora v nezaměstnanosti půjde vyřídit online