pátek 17. května 2024

Ministerstvo zdravotnictví chce zlepšit dostupnost psychiatrické péče

Zkvalitnění a zlepšení dostupnosti psychiatrické péče si dalo za cíl Ministerstvo zdravotnictví.

psychiatrie

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Ministerstvo zdravotnictví si dalo za cíl reformovat psychiatrickou péči v Česku. Ministr zdravotnictví Vlatsimil Válek (TOP 09) si uvědomuje, že systémová reforma není otázkou jednoho volebního období a že na ní musí být dlouhodobá poltická shoda. „Je naší povinností nejen zajistit pro pacienty kvalitní péči, ale také rozvoj psychiatrické péče v České republice tak, aby splňovala standardy dnešní medicíny,“ uvedl Válek.

Základem je dostatek lékařů, kteří by se věnovali této profesi. „Česká psychiatrická společnost ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví dlouhodobě pracují na zatraktivnění oboru pro zájemce o studium i atestaci tak, aby došlo k personální stabilizaci oboru jako takového. Na základě provedených analýz pomocí volitelných kurzů v prvních ročnících medicíny lákají studenty do moderního neurovědního oboru, jakým psychiatrie je,” řekla předsedkyně České psychiatrické společnosti Simona Papežová.

Reforma péče o duševní zdraví zasahuje do celého spektra potřeb lidí s duševním onemocněním, i těch, u kterých by se mohlo duševní onemocnění teprve rozvinout. „Probíhají intenzivní práce nutné pro pokračování změn v celém systému psychiatrické péče, včetně psychiatrické péče pro děti a dorost, rozšíření počtu lůžek akutní péče ve všeobecných i psychiatrických nemocnicích, vznik akutních ambulancí, rozvoj stacionární péče, zvyšování kvality péče. Mnohé cíle jdou napříč resorty a bez koordinace, které se Ministerstvo zdravotnictví ujalo, a vzájemné spolupráce by nebylo možné je uskutečnit,” doplnil výkonný místopředseda Národní rady pro duševní zdraví Tomáš Kašpárek.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MDČR

Související

doktor
Domácí Zdraví

Některé zdravotní pojišťovny by se v roce 2025 mohly dostat do platební neschopnosti

kašel
Domácí Zdraví

Přibývá případů černého kašle. Za dva dny se nakazilo 150 lidí

infekční oddělení
Domácí

Infekční kliniky dostanou 1,8 miliardy korun

profimedia-0840798979
Krimi

Mladík se přiznal k sérii napadení se sekyrou i k vraždě u Kyjského rybníka