sobota 18. května 2024

Mimořádný výdej léků bez návštěvy lékaře prosazují lékárníci

Pacienti, kteří berou dlouhodobě léky na předpis, by mimořádně mohli žádat o léky v lékárnách i bez receptu. Mimořádný výdej podporuje Česká lékárnická komora.

léky

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Blížící se Vánoce s sebou přinášejí vypjaté situace, kdy lidé v lékárnách žádají léky na předpis bez receptu, jelikož si kolem Vánoc zapomněli s předstihem požádat o recept svého doktora. S ohledem na pravidelné situace během Vánoc, kdy pacienti často žádají o své léky bez předpisu, Česká lékárnická komora (ČLnK) navrhuje možnost mimořádného výdeje léků i bez receptu. Průzkum ukázal, že až 80 procent respondentů by takové opatření uvítalo.

Podle ČLnK jsou lékárníci na mimořádný výdej připravení. Komora navrhuje jasná pravidla, díky kterým by se zabránilo zneužití. Mimořádný výdej by se týkal pouze dlouhodobě užívaných léků, jako jsou ty pro diabetiky nebo na vysoký tlak. „Máme možnost nahlížet do lékového záznamu – vidíme, jak dlouho pacient své chronické léky užívá. Mimořádný výdej by se samozřejmě nevztahoval na rizikové skupiny léků, jako jsou antibiotika, léky silně účinné či ovlivňující pozornost. Nezbytné je pohlídat i maximální frekvenci jednoho mimořádného výdeje mezi dvěma návštěvami lékaře. Podobný systém už bez problémů funguje například v Polsku, Rakousku nebo ve Francii,“ zdůrazňuje farmaceut Martin Kopecký.

Jelikož mimořádný výdej zatím v lékárnách není možný, ČLnK radí pacientům, aby si zašli ke svému lékaři včas. „Pacientům doporučujeme zkontrolovat si zásoby léků v předstihu před vánočními svátky, aby se vyvarovali zbytečného stresu. Je důležité, aby pacienti měli své chronické léky neustále s sebou – v opačném případě riskují vážné zdravotní komplikace. Ideální je mít jejich zásobu na 1 až 4 měsíce, větší zásoba není zapotřebí,“ říká Michaela Bažantová, mluvčí České lékárnické komory.

Autor: Šimon Mitro

Související

sůl
Zahraniční Zdraví

Nadměrná konzumace soli zabíjí tisíce lidí denně

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo