Luční hřbitov v Praze je prvním ekologickým pohřebištěm u nás

Vůbec první pohřebiště v České republice určené k ekologickému pohřbívání těl do země vzniklo v areálu hřbitova v pražských Ďáblicích.

image0

Altán na novém pohřebišti.
Zdroj: MHMP

  • Altán na novém pohřebišti.
  • Zdroj: MHMP

„O méně formální obřady i místa spojená s přírodou je čím dál tím větší zájem, stejně tak jako o udržitelné a ekologické pohřbívání. Jsem proto moc ráda, že Pražané budou mít i tuto alternativu,“ říká Alexandra Udženija, náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví.

Unikátní pohřebiště má charakter květinové louky, pro hrobová místa jsou vyhrazené luční pásy, které mezi sebou oddělují kosené uličky. Obřady se budou odehrávat v jednoduchém altánu umístěném v centrální části pohřebiště.

Jednotlivé hroby nebudou nijak viditelně ohraničené, nebudou na nich pomníky ani náhrobní desky, aby se nenarušoval charakter květinové louky. Zemřelé budou připomínat jen dřevěné destičky se jménem, základními údaji a případně dalším textem.

Zesnulé je na Lučním hřbitově možné ukládat do země pouze v ekologických rakvích – tedy v rakvích, které se v půdě zcela rozloží. Nejčastěji se bude jednat o schránky zhotovené z nemořeného a nelakovaného dřeva či proutí, bez plastových ozdobných prvků. Výstelka rakve i oblečení zemřelého musejí být z čistě přírodních a biologicky rozložitelných tkanin. Uložení těla bez pevné schránky, zavinutého pouze v plátně, jak je to běžné na mnoha přírodních hřbitovech v zahraničí, zde ale zatím možné nebude, nedovoluje to legislativa.

„Kromě přírodního pohřebnictví podporujeme i různé alternativní formy posledního rozloučení. Například loni v listopadu jsme ve Strašnicích otevřeli pohřební Ateliér, který pozůstalým umožňuje, aby se s blízkým člověkem rozloučili beze spěchu a podle vlastních představ. Podobných novinek připravujeme více,“ vysvětlil ředitel Hřbitovů a pohřebních služeb hlavního města Prahy Martin Červený.

První krok směrem k ekologickému pohřbívání učinila městská organizace spravující pražské hřbitovy už v roce 2015. Tehdy také v areálu Ďáblického hřbitova založila Les vzpomínek, kde se popel zemřelých ukládá ke vzrostlým stromům v ekologických urnách, nebo formou vsypu.

Související

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

oroqxdvchuwjokjhnndhjkjzzncfodxfporof
Domácí

Silničáři nestihnou opravu Barrandovského mostu do konce prázdnin

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Hilton_prague_bush_2007_1913 (1)
Ekonomika

Pražský Hilton je znovu na prodej. Cena dosahuje astronomické částky