středa 15. května 2024

Asijské sršně zmizí z Plzně. Hnízdo zlikvidují hasiči

Plzeň se zbaví asijských sršní. Hnízdo lovců včel bude dnes zlikvidováno.

Hnízdo asijských sršní v Plzni na Skvrňanech

Hnízdo asijských sršní v Plzni na Skvrňanech
Zdroj: Jan Walter, Západočeské muzeum

  • Hnízdo asijských sršní v Plzni na Skvrňanech
  • Zdroj: Jan Walter, Západočeské muzeum

V pátek 6. října byl potvrzen výskyt sršně asijské v České republice. Prvně byl nebezpečný druh spatřen v Plzni. Jde o invazní hmyz, který se specializuje na lov včel. Od nahlášení sršní probíhalo pátrání po hnízdě, které bylo objeveno v plzeňské části Skvrňany.

Do pátrání se zapojilo Západočeské muzeum v Plzni, Agentura ochrany příroda y krajiny ČR, člen svazu včelařů Radek Milička a také specialista na blanokřídlý hmyz Luděk Šulda, díky jehož trasovací metodě bylo nakonec v neděli v podvečer nalezeno v koruně stromu velké sršní hnízdo. Po setmění proběhl ještě další průzkum okolí pomocí termovize, další hnízda již ale nalezena nebyla,“ informoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na síti X (dříve Twitter).

Hasiči dnes hnízdo zlikvidují. „Snahou bude získat informace o samotném hnízdě a biologii druhu v podmínkách České republiky. Uvedené podklady mohou být velmi cenné při řešení případných dalších problémů s těmito nezvanými hosty,“ dodal Hladík.

Sršeň asijská byla před dvaceti lety zavlečena do Francie se zásilkou zboží z východní Asie. Od té doby se šíří Evropou. Letos v létě se objevila v Maďarsku u hranic se Slovenskem. Nejdůležitější je včasná a důkladná likvidace nalezených hnízd. Pokud se situace podcení, tak dochází k jejímu trvalému usazení a k velmi obtížné likvidaci.

Lovec včel je o něco menší než klasická sršeň obecná. Je tmavší a pozná se podle žlutě zbarvených konců končetin. Tato sršeň je nebezpečná hlavně pro včely, které napadá v úlech. Hnízda sršně asijské jsou kolovitého až hruškovitého tvaru a mají vchod z boku. Nejčastěji bývají vysoko v korunách listnatých stromů nebo v lidských stavbách.

Pokud máte podezření na výskyt sršně asijské, tak piště na email [email protected]. Zprávu je vhodné doplnit o fotografii, aby se vyloučila záměna s jiným druhem hmyzu, a přesný popis.

Autor: Šimon Mitro

Související

Sasso_2_Geothermal_Power_Plant
Domácí

Geotermální energii Česká republika využívat neumí. Na nápravě se ale pracuje

tramvaj Plzeň náměstí Republiky
Domácí

Rekonstrukce tramvajové trati v centru Plzně omezí dopravu

6b7ae12f2b11cf983dd01e8b89452712
Krimi

Vlajkou se svastikou mávali z Konvoje svobody, hrozí jim až pět let

eb38b1c5-54ee-4a5e-bd2c-ef4d67bb0a30
Domácí

Skleněnému peklu zbývají dva týdny. Místo něj bude obchodní centrum