pondělí 20. května 2024

Lovec včel dorazil do Česka. Sršeň asijská létá po Plzni

Invazní druh sršeň asijská byla potvrzena v Česku. Prvním místem potvrzeného výskytu je Plzeň.

Sršeň asijská

Sršeň asijská
Zdroj: Flickr

  • Sršeň asijská
  • Zdroj: Flickr

Včely v Česku jsou v ohrožení. Sršeň asijská, která se specializuje na lov včel, je v Česku. První výskyt byl potvrzen v Plzni, uvádí Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR). „Pátého října jsme dostali zprávu, že na jednom místě v Plzni poletují velké sršně, zaslané fotografie svědčily o tom, že se pravděpodobně jedná o sršeň asijskou. Dnes jsme vyrazili na místo a ověřili, že jde skutečně o tento invazní druh. Nyní se pokusíme najít hnízdo, kontaktujeme hasiče, kteří by je měli zlikvidovat, a budeme informovat místní úřad a veřejnost,“ uvedl Tomáš Görner z AOPK ČR.

Mluvčí hasičů Plzeňského kraje Petr Poncar komentoval situaci slovy, že plzeňské hasiče zatím nikdo ohledně sršní nekontaktoval: „Ohledně Asijských sršní nás doposud nikdo nekontaktoval. Od pondělí do pátku jsme na území města neměli jediný zásah na sršně.“ Nicméně AOPK ČR zveřejnila fotku. Nyní probíhá pátrání po hnízdě.

Sršeň asijská byla před dvaceti lety zavlečena do Francie se zásilkou zboží z východní Asie. Od té doby se šíří Evropou. Letos v létě se objevila v Maďarsku u hranic se Slovenskem. Nejdůležitější je včasná a důkladná likvidace nalezených hnízd. Pokud se situace podcení, tak dochází k jejímu trvalému usazení a k velmi obtížné likvidaci.

Sršeň asijská je o něco menší než klasická sršeň obecná. Je tmavší a pozná se podle žlutě zbarvených konců končetin. Tato sršeň je nebezpečná hlavně pro včely, které napadá v úlech. Hnízda sršně asijské jsou kolovitého až hruškovitého tvaru a mají vchod z boku. Nejčastěji bývají vysoko v korunách listnatých stromů nebo v lidských stavbách.

Pokud máte podezření na výskyt sršně asijské, tak piště na email [email protected]. Zprávu je vhodné doplnit o fotografii, aby se vyloučila záměna s jiným druhem hmyzu, a přesný popis.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: AOPK ČR

Související

včely
Světové dny Fauna

Včelí den

profimedia-0847708875.jpg
Ostatní Házená

Karviná zvládla sedmimetrový rozstřel a srovnala stav finále na 1:1

Valík,_east_portal
Domácí

Obchvat Plzně se začne opravovat. Řidiče od pondělka čekají omezení

profimedia-0873289713.jpg
Ostatní

Obhájce titulu začal finálovou sérii vítězně