Lidé by se mohli rozmnožovat ve vesmíru. Pokus s myšími embryi tomu nasvědčuje

Japonští vědci zjistili, že se myší embrya v nulové gravitaci vyvíjí stejně jako na Zemi. Je to předzvěst toho, že by se ve vesmíru mohli rodit i lidé.

myš

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se zdařil pokus s myšími embryi. Oplozená myší vajíčka byla zmrazena a odeslána na ISS, kde byla rozmražena a sledována, jak se vyvíjí. Při pokusu japonských vědců bylo zjištěno, že se stejně jako na Zemi vyvinula do raného embryonálního stádia. Experiment ukázal, že nulová gravitace neměla žádný významný vliv na vývoj těchto embryi. Tento první pokus naznačuje, že by v budoucnosti bylo možné, aby se lidé ve vesmíru rozmnožovali.

V rámci projektu s názvem „Space Embryo“ vědci navrhli zařízení, které umožnilo astronautům snadno manipulovat se vzácným vědeckým materiálem, který byl rozmrazen a pěstován na Mezinárodní vesmírné stanici. Astronaut Akihiko Hoshide, který absolvoval dlouhodobou misi na ISS, řídil experimentální fázi pokusu na začátku září a připravil embrya v několika různých gravitačních podmínkách, než byly několik dní poté převezeny zpět na Zemi pro další testování.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: PHYS, New Atlas

Související

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech

Sonda Voyager 1
Zahraniční Vesmír

NASA získala data z nejvzdálenější sondy. Voyager je miliardy kilometrů od Země

GLTQufoW8AAZ0_V
Ostatní Vesmír

Vědci objevili obří černou díru. Od Země je vzdálená jen dva tisíce světelných let

Apollo 12
Zahraniční Vesmír

Na Měsíci přistane Japonec. USA posilují spolupráci se zemí vycházejícího slunce