sobota 18. května 2024

Liberecká zoo se pochlubila mládětem vzácné zebry bezhřívé

Skvělou zprávu hlásí zoo v Liberci. Před necelým týdnem se tam narodila samička zebry bezhřívé. Druh patří mezi nejvíc ohrožené savce na světě.

mládě zebry bezhřívé_foto_Marta Doležalová

Mládě zebry bezhřívé z liberecké zoo.
Zdroj: Zoo Liberec

  • Mládě zebry bezhřívé z liberecké zoo.
  • Zdroj: Zoo Liberec

Pokud se podaří malou klisnu odchovat, bude velmi cenným přírůstkem pro posílení populace a záchranu tohoto ohroženého druhu před úplným vyhubením.

Zebra bezhřívá je jedním z pěti poddruhů zebry stepní. Rodí se s hřívou, tu ale postupně ztrácí. Mladí dospělí jedinci už hřívu téměř nemají.

Ve volné přírodě se vyskytuje už jen na území severní a severovýchodní Ugandy, kde podle odhadů žije posledních 300 až 400 jedinců. I v zoologických zahradách je k vidění pouze zřídka a její populace přes veškeré úsilí zoologů spíše stagnuje. „Situace zeber bezhřívých v chovech v lidské péči není příliš veselá. V současné době chová tento raritní taxon pouhých deset zoologických zahrad na světě a za poslední tři roky se rozmnožily pouze ve třech z nich, včetně Liberce. Naše samička tedy bude pro udržení chovné populace, která aktuálně čítá pouhých 38 zvířat, obrovským přínosem,“ vysvětluje zoolog Luboš Melichar.

Mládě zebry se narodilo ve čtvrtek 23. února nad ránem ve vyhřívané stáji v pavilonu žiraf. Matkou hříběte je sedmnáctiletá klisna, která přivedla na svět už čtyři mláďata, otcem je sedmiletý liberecký plemenný hřebec. „Malá zebra díky vzorné péči zkušené matky zatím zdárně přibývá na váze a prospívá, ale vyhráno samozřejmě stále ještě nemáme,“ dodává Melichar.

Pokud se podaří mládě odchovat, v Liberci nezůstane. S největší pravděpodobností se přesune do jiné zoologické zahrady kvůli posílení chovu. O jeho osudu rozhodnou evropští odborníci v čele s Lubošem Melicharem, který je vedoucí evropské plemenné knihy tohoto silně ohroženého taxonu.

Související

margay mládě
Ostatní

Margay, urial, osináč a nosálové – liberecká zoo hlásí nadílku mláďat

GK9MRZMXUAAhEm7
Ostatní

Mám sourozence, oznámila Mobi. Pár hodin staré gorilí mimino už je ve výběhu

Lachtaní samička Mano
Domácí Fauna

Liberecká zoo přišla o samici lachtana

Foto 1_DSC05376_export
Ostatní

Dvouměsíční gorilátko Mobi už udrží hlavičku a okukuje svět