sobota 4. května 2024

Létání bude čím dál nepříjemnější. Vědci předpovídají silnější turbulence

Až o 55 procent se za posledních 45 let zvýšila intenzita turbulencí v letadlech. Vědci tvrdí, že je to začátek, k rapidnímu nárůstu prý teprve dojde. Může za to oteplování planety.

letadlo

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Nepříjemné a mnohdy nebezpečné turbulence jsou strašákem každého pasažéra letecké dopravy. Vědci z Reading University ve Spojeném království zjistili, že tento jev se bude kvůli oteplování planety stále stupňovat. Nepříjemné otřesy vznikají v momentě, kdy se letadlo dostane na rozhrání vzduchu s různými vlastnostmi, a to i v případě, že tyto změny nejsou nijak viditelné. "Po desetiletí výzkumu, který ukazuje, že změna klimatu v budoucnu zvýší turbulence čistého vzduchu, máme nyní důkazy, že nárůst už začal," řekl Paul Williams, atmosferický vědec, který je spoluautorem studie. 

Sílu turbulencí vědci sledovali hlavně na frekventované severoatlantické trase. Nárůst připisují rychlosti větru ve vysokých nadmořských výškách kvůli teplejšímu vzduchu z uhlíkových emisí. Nejčastější a nejsilnější turbulence zaznamenaly letecké trasy v USA a v severním Atlantiku. Podle odborníků by se rozhodně mělo investovat do vylepšení systémů předpovídání turbulencí, aby se jim dalo lépe předcházet. 

Silná turbulence je velmi vzácná, může se ale objevit kdykoliv a to i ve fázi letu, kdy nejsou cestující připoutaní. To může vést i ke zraněním. "Nikdo by neměl přestat létat, protože se bojí turbulencí. Je ale rozumné mít neustále zapnutý bezpečnostní pás, to je totiž záruka, že budete v bezpečí i při těch nejsilnějších turbulencích," doplnil Williams. Kromě znepříjemnění letu mají tyto jevy i finanční důsledky. Letecký průmysl jen v USA přichází ročně až o 500 milionů dolarů, a to hlavně kvůli opotřebení letadel při turbulentních otřesech i větší spotřebě paliva při snaze se z turbulence dostat.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

Boeing 777 United Airlines
Zahraniční

Boeing musel nečekaně přistát, na vině byl únik výkalů z rozbité toalety

84A47E52-C3F1-4EB5-8C08-36A11DCF2DA6
Zahraniční Technologie

Vyrábí obří větrné elektrárny. Teď vyvíjejí největší letadlo světa, které je přemístí

GIotHxHWgAA0_fR
Zahraniční Video

Další Boeing musel nouzově přistát, jedná se o šestý incident v posledních dnech

49487468291_fea300511f_b
Zahraniční

Boeing 787 měl technický problém, pět desítek lidí se zranilo