sobota 18. května 2024

Lékárny hlásí výpadek. K sehnání nejsou běžné dovolenkové léky

Bolest hlavy, horečka nebo průjem, to jsou největší strašáci každé dovolené. Je proto dobré být na tyto potíže vybavený. To je dnes ale problém. Lékárny totiž hlásí výpadky i těch nejprodávanějších léků.

léky

Ilustrační foto.
Zdroj: Hankyoreh

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Hankyoreh

Povinnou výbavou na dovolenou bývá i lékárnička. V ní běžné léky na teplotu, nebo průjmová onemocnění. Lékárny ale stále hlásí nedostatek těchto běžně prodejných léků. Češi dnes například vůbec neseženou Endiaron. Obnovení jeho dodávek předpokládá Státní ústav pro kontrolu léčiv až v lednu příštího roku.

„Zaznamenali jsme drobné výpadky také léků na alergie, jako Allergodil, Xados, nebo oční kapky,“ říká Alexandra Štullerová, mluvčí internetového obchodu Lékárna.cz. Co se týče dětských léků na teploty, dá se prý zatím vždy sáhnout po nějaké alternativě. V současné době hlásí výpadek zatím jen Paralen v tabletové formě. Zájem právě o léky proti teplotě pro dětské pacienty vzrostl od května oproti loňsku až o 75 procent, u dospělých pak o 44 procent.

Lidé, kteří cestují do zahraničí mají možnost využít zásob v tamních lékárnách. Pokud jim lékař vystaví papírový recept, je možné ho uplatnit ve všech lékárnách v Evropské unii. V Polsku a Chorvatsku pak lze využít i elektronický recept v SMS.

Kvůli nedostatku léků je tak stále běžnější i jejich hromadění. Lékárnická komora proto varuje, aby lidé pravidelně kontrolovali expiraci zásob ve svých lékárničkách. Důležitá je také správnost skladování. Většina léků vyžaduje suché a čisté místo, ne vždy je proto vhodné je uchovávat v kuchyni či koupelně.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

cukrovka
Zdraví Zajímavosti

Inzulin by se mohl polykat. Vědci vymysleli pilulky pro diabetiky

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

Algifen Neo
Domácí Zdraví

Lék na křeče v břiše má výpadek. Lékaři by měli psát za Algifen náhradu

cukrovka
Domácí Zdraví

Preventivní screening cukrovky poskytuje v Česku 130 lékáren