neděle 19. května 2024

Lego z recyklovaných lahví nebude

Výroba kostek lega z recyklovaných PET lahví se neuskuteční. Dopady na životní prostředí by se prý zvýšily.

lego

Ilustrační foto.
Zdroj: pxhere.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pxhere.com

Světoznámá dánská společnost Lego oznámila, že kostky své proslulé stavebnice nebude vyrábět z recyklovaných PET lahví. Argumentuje tím, že by změna výroby vedla k vyšším emisím a tedy dopadům na životní prostředí. Kostky Lega se vyrábí z plastu vyrobeného z ropy s názvem ABS, díky čemuž jsou kostky lega tak odolné. Na jeden kilogram plastu ABS je potřeba dvou kilogramů ropy.

Je to jako snažit se vyrobit kolo ze dřeva namísto oceli,” řekl Tim Brooks, šéf udržitelnosti ve společnosti Lego, s odkazem na to, jak by byl recyklovaný materiál na bázi oleje měkčí a vyžadoval by další přísady pro obdobnou trvanlivost a tuhost, jako má stávající Lego. Generální ředitel Lega Niels Christiansen prohlásil, že společnost testovala stovky a stovky materiálů, ale nenašla žádný „magický“, který by otázku udržitelnosti vyřešil.

Lego se snaží začleňovat do výroby více biologického a recyklovaného materiálu, který misí s ABS. Společnost dále oznámila, že do roku 2025 ztrojnásobí výdaje na udržitelnost na celkem tři miliardy dolarů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: The Guardian

Související

plasty
Světové dny Ekologie

Den recyklace

Lego
Domácí

Lego mezi Čechy vede. Kupují ho na hraní i jako investici

Lego
Světové dny Zajímavosti

Den Lega

886-royal-mint-jewellery
Zahraniční Zajímavosti

Šperky z recyklovatelných částí rentgenů a elektroniky vyrábí britští klenotníci