pondělí 20. května 2024

Den Lega

Slavná dánská stavebnice pro děti i dospělé má svůj den.

Lego

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Mezinárodní den Lega se slaví v den, kdy dánský tesař Godtfred Kirk Christiansen v roce 1958 poprvé předložil svůj patent na originální kostku Lego. Christiansen si nenechal patentovat design jen své jediné kostky Lego, ale celého konceptu více kostek používaných společně, zacvakávaných do sebe.

Ačkoli stavebnice Lego přišla na svět až v roce 1958, tak firma Lego působila od roku 1932. Nejprve prodávala dřevěné hračky. Název Lego převzal Christiansen z dánských slov „LEg GOdt“, které lze přeložit jako „hrát dobře“.

Kromě plastových kostiček, které se dostaly na pulty obchodů ve všech koutech světa, se už v 60. letech společnost zaměřila i na zábavní parky. V roce 1968 otevřel své brány veřejnosti úplně první Legoland v dánském Billundu. Park se nachází poblíž původní Lego továrny a druhého nejrušnějšího dánského letiště Billund Airport. Ve své první sezóně přilákal zábavní park více než 625 tisíc návštěvníků. Dnes je v Evropě, Asii a USA celkem devět Legolandů, přičemž další tři mají být otevřeny v příštích několika letech.

Autor: Šimon Mitro

Související

Česká hokejová reprezentace
Hokej MS v hokeji 2024

Čeští hokejisté se utkají s nevypočitatelnými Dány

kvantový počítač
Ekonomika Technologie

Novo Holdings investuje miliony eur do centra pro kvantovou technologii

53304484264_c741aa1a47_b
Zahraniční

Argentina chce do NATO. Jako důkaz nakoupí od Dánska americké stíhačky

GLRQMbpXcAAKRzu
Zahraniční

Kodaňská burza hoří, ze střechy se zřítila ikonická věž. Dým je vidět až ve Švédsku