Kůrovcová kalamita odeznívá. Méně se kácí, dřevo bude dražší

Nejhorší kůrovcová kalamita od dob Marie Terezie podle lesníků končí. V příštích letech by se mělo méně těžit a v souvislosti s tím půjde cena palivového dřeva nahoru.

Jedlová_2020-06_(3)

Kůrovec zasáhl také Lužické hory.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Kůrovec zasáhl také Lužické hory.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Lesy České republiky loni vykácely o šestnáct procent méně stromů než tomu bylo v roce 2022 a v tomto trendu chtějí pokračovat i letos. Řečeno konkrétními čísly, loni se vykácelo 7,77 milionu kubíků dřevo, kdežto za předchozí rok to bylo 9,22 milionu kubíků. Důvod proto je jednoduchý. Na území, které Lesy České republiky spravují, totiž odeznívá kůrovcová kalamita. Ta začala v roce 2015 na severní Moravě a postupně se rozšířila do celé republiky, kdy lesníci dokonce hovořili o nejhorší situaci od dob Marie Terezie. Nyní by tato katastrofa už měla být u konce.

Podle generálního ředitele Lesů České republiky Daniela Šafaříka je známkou konce kalamity to, že se objem těžby vrátil na předkalamitní čísla. Příčiny kalamity leží podle lesníků desítky let zpět. Může za ně špatná transformace lesního hospodářství po Sametové revoluci a jeho špatné řízení v následujících letech. Velkou mírou se na nelichotivém stavu podílelo i sucho posledních deseti let.

Zvládnutí kůrovce bude ale mít i jinou stránku, pro peněženku náročnější. Jelikož se bude méně těžit, cena palivového dřeva, které pocházelo většinou z napadených stromů, půjde vzhůru. Dnes za prostorový metr tvrdého dřeva, tedy buk a dub, zaplatíte 1500 až 2000 korun. Za měkké, borovici či smrk, v průměru od 1200 do 1500 korun. Nové ceníky prodejci zatím nevydali, ale shodují se na tom, že na loňských cenách už setrvávat nebudou.

Autor: Jan Skala

Související

landscape-with-pine-tree-and-lake
Domácí

Nejnemocnějším stromem český lesů je borovice, nejzdravějším naopak buk

fir_forest_forest_firs_conifers_trees_large_high-1089103
Domácí

Smrky i borovice mají budoucnost. Buk však bude muset bojovat o přežití

7755172446_d30af04a8b_b
Domácí

České Švýcarsko se částečně otevírá. Na jeho stráních už začínají růst stromy

Nelegální skládka
Domácí

Černé skládky ročně vyjdou Lesy České republiky na stovky tisíc korun