Černé skládky ročně vyjdou Lesy České republiky na stovky tisíc korun

Likvidace pneumatik, plastových nebo skleněných lahví, sprejů, oblečení, starého nábytku nebo částí karoserií loni stály Lesy České republiky 900 tisíc korun.

Nelegální skládka

Za nelegální skládku pachateli hrozí tučná pokuta
Zdroj: Lesy ČR

  • Za nelegální skládku pachateli hrozí tučná pokuta
  • Zdroj: Lesy ČR

Nejvíc černých skládek bylo ve Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji. V minulém roce odstranili pracovníci Lesů 197 skládek, v posledních pěti letech jich bylo celkem 911. Jejich likvidace stála čtyři miliony korun.

„V dnešní ekologické době, kdy pečlivě třídíme odpad do kontejnerů i speciálních nádob a promýšlíme jeho likvidaci, není moc pochopitelné, že někdo jen tak vyhodí u cesty dětskou plenu nebo igelitový sáček. Třeba plastový kelímek se v půdě rozkládá sedmdesát let,“ říká výrobně-technický ředitel Lesů České republiky Libor Strakoš.

Za vytvoření černé skládky hrozí viníkovi v přestupkovém řízení pokuta až sto tisíc korun. „Pokud se nepodaří pachatele odhalit a nemůžeme odpad uklidit vlastními silami, třeba kvůli rozsahu či nebezpečným látkám, musíme najmout specializovanou firmu,“ dodává Strakoš.

Na svých oficiálních facebookových stránkách Lesy České republiky zveřejnily také video, na kterém je jasně vidět, že lidé v lese neváhají zanechat třeba i staré křeslo. Černé skládky tak nadzvedávají ze židle kde koho. „Smutné je, že po celé republice je opravdu rozsáhlá síť sběrných dvorů, ale někdo má potřebu tento odpad vyhodit do lesa nebo do příkopu u silnice,“ komentuje pod příspěvkem vyhozené křeslo uživatel Facebooku.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

landscape-with-pine-tree-and-lake
Domácí

Nejnemocnějším stromem český lesů je borovice, nejzdravějším naopak buk

fir_forest_forest_firs_conifers_trees_large_high-1089103
Domácí

Smrky i borovice mají budoucnost. Buk však bude muset bojovat o přežití

Jedlová_2020-06_(3)
Domácí

Kůrovcová kalamita odeznívá. Méně se kácí, dřevo bude dražší