sobota 4. května 2024

Kromě dramatu točil i propagandu. František Vláčil by dnes oslavil stovku

Film Hadí jed o závislosti na alkoholu jako kdyby dokumentoval i život jeho tvůrce, režiséra Františka Vláčila. Ten by dnes oslavil rovné sté narozeniny.

03065117

František Vláčil na sklonku svého života.
Zdroj: Barrandov Studios

  • František Vláčil na sklonku svého života.
  • Zdroj: Barrandov Studios

Přestože je dnes režisér František Vláčil známý zejména jako nenapodobitelný tvůrce estetické lyrizující filmařiny a temného dramatu, jeho filmové začátky byly naprosto odlišné a poplatné době 50. let. K filmařině se tehdy čerstvě dvacetiletý Vláčil dostal krátce po válce a díky všeobecné poválečné euforii a budovatelskému nadšení začal točit angažované propagandistické snímky. Dnes už by si jej nikdo s krátkými dokumenty Hospodaření s elektřinou, Tepelná revoluce nebo Vojenská maturita z počátku 50. let, nespojoval, přesto znamenaly pro Vláčila důležitý vstup do světa filmu.

Své období slávy si režisér odbyl až v následující dekádě. To totiž v sobě objevil nezaměnitelný talent, který vtiskl do dodnes ceněných a oslavovaných historických snímků Markéta Lazarová a Údolí včel. Velké uznání mu přineslo i komorní drama Adelheid s Petrem Čepkem v hlavní roli či psychologický snímek Dým bramborové natě, který byl pro změnu hereckým koncertem pro Rudolfa Hrušínského. Naposledy Vláčil na režisérskou stoličku usedl 12 let před svou smrtí, když se v roce 1987 podepsal pod film Mág, který se zabýval osudem Karla Hynka Máchy.

František Vláčil však nezanechal v československém filmu pouze dramatickou či psychologickou brázdu. Jako herec malých rolí se objevil i ve dvou komediálním snímcích, konkrétně Slavnosti sněženek a Vesničko má středisková, kdy zejména v druhém filmu je nezapomenutelná jeho role Adolfa Ticháčka, který Rudolfu Hrušínskému věnuje nalezeného psa Karla von Bahnhof.

Autor: Jan Skala

Související

438888605_832630195562682_8701897886785803572_n
Film a TV Výročí

Himlhergot donrvetr. Ilja Prachař sehrál stovky rolí, Trautenberk byl však jen jeden

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy