pondělí 20. května 2024

Král Šumavy by se dožil stovky. Josef Hasil zemřel teprve před pěti lety

Z rodného Zábrdí do Chicaga. Taková byla životní pouť Josefa Hasila, slavného a nepolapitelného Krále Šumavy. Dnes by se dožil sta let.

03465522

Josef Hasil se dožil 95 let.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Josef Hasil se dožil 95 let.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Svými převaděčskými kousky uměl Josef Hasil pohraničníkům pěkně zamotat hlavu. Nejenže terén rodné Šumavy znal kámen po kameni, ale navíc po druhé světové válce sloužil u Sboru národní bezpečnosti, takže znal všechny postupy tehdejší policie. Uvědomoval si ale, že stojí na špatné straně barikády, a proto začal převádět československé občany přes hranici s Německem. Pracoval tak třičtvrtě roku, než jej pohraničníci dopadli, soud ho pak poslal na devět let do vězení. To však Hasila nezlomilo.

Už v květnu 1949 z vězení utekl a dostal se do Německa, kde začal svou nejslavnější převaděčskou kariéru. Do doby než na hranici v roce 1953 vyrostla železná opona, převedl jako agent-chodec americké služby CIC desítky lidí včetně bývalých ministrů, kněží nebo někdejších poslanců. V roce 1954 odjel do Ameriky, kde však CIA o jeho služby už neměla zájem. Nakonec proto začal pracovat jako kreslič pro automobilku General Motors. Na svou rodnou Šumavu se natrvalo už nikdy nevrátil. Zemřel v listopadu 2019 v Chicagu.

Jeho příběh se stal předobrazem legendárního filmu režiséra Karla Kachyni Král Šumavy z roku 1959 a pojednává o něm i televizní série Král Šumavy: Fantom temného kraje z roku 2022.

Autor: Jan Skala

Související

Záběr z filmu Shrek 2
Film a TV Výročí

Jedno z nejlepších filmových pokračování slaví. Shrek 2 měl premiéru před 20 lety

Rubikova kostka
Zahraniční Výročí

Rubikova kostka slaví 50 let. Za geniálním vynálezem stál maďarský architekt

Nelson_Mandela,_2000_(2)
Zahraniční

Válka barev skončila před 30 lety. Do čela JAR nastoupil Nelson Mandela

S novou ústavou si prezident Antonín Novotný splnil sen o socialistickém Československu.
Domácí

Amnestie 9. května propouštěly politické vězně. Ta Novotného rušila i tábory