pondělí 6. května 2024

Kowary Sovětský svaz takřka zničil. Dnes je město centrem polských Krkonoš

Sovětský svaz měl pro polské Kowary připravený zcela jiný osud. Jenže těžbu uranu ve městě pod Sněžkou ukončil a z Kowar je dnes vyhledávaná turistická destinace.

Miniatura_świdnickiego_Kościoła_Pokoju_w_parku_miniatur_w_Kowarach_(Aw58MW)

Park miniatur je pýchou dnešních Kowar.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Park miniatur je pýchou dnešních Kowar.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ve čtyřicátých a padesátých letech dvacátého století bylo město Kowary ležící na úpatí Sněžky na polské straně Krkonoš odříznuté od světa a jeho budoucnost nevypadala nadějně. Poté, co se v jeho blízkosti našlo obrovské naleziště uranu, obsadili jej Sověti, kteří uran potřebovali pro právě vyvíjené jaderné bomby. Ještě předtím uran z Kowar putoval do Berlína, kde se o jadernou zbraň pokoušelo i hitlerovské Německo, ale až Sovětský svaz rozjel ve městě mašinérii, která jej skoro zničila. Dodnes tehdejší těžbu připomínají doly, které jsou častým cílem turistů.

Těžba v Kowarech skončila v roce 1956, kdy sovětští odborníci našli mnohem větší ložisko uranu na svém území. Polské město se pak dlouhá léta z nešetrného dobývání strategického prvku vzpamatovávalo. Dnes je vyhledávaným turistickým centrem, kam lidé jezdí nejen za krkonošskou přírodou, která je na polské straně zcela jiná než na té české, ale hlavním lákadlem je muzeum miniatur, kde si návštěvníci mohou prohlédnout řadu zmenšenin slavných evropských staveb.

Autor: Jan Skala

Související

Ryan Gosling při natáčení velkofilmu The Gray Man v centru Prahy
Cestování

Filmové lokace v Česku lákají turisty

Pláž ilustrační.
Zahraniční

Turisté podle obyvatel Kanárských ostrovů přinášejí víc škody než užitku

gold.-mining.-Bigstock
Ekonomika

Místo bavlny zlato. Uzbekistán se chce stát velmocí v těžbě drahého kovu

Benátky
Zahraniční

Benátky v dubnu začnou vybírat poplatek od turistů