pondělí 29. dubna 2024

Konec dohadů, Čechy na mistrovství Evropy povede Ivan Hašek

Fotbalová asociace ČR na čtvrteční tiskové konferenci oznámila jméno nového reprezentačního kouče. Je jím Ivan Hašek.

Předseda FAČR Petr Fousek a trenér Ivan Hašek

Předseda FAČR Petr Fousek a trenér Ivan Hašek
Zdroj: FAČR

  • Předseda FAČR Petr Fousek a trenér Ivan Hašek
  • Zdroj: FAČR

Novým trenérem české fotbalové reprezentace se stal Ivan Hašek. Na čtvrteční tiskové konferenci to oznámili zástupci Fotbalové asociace ČR. Haška do funkce jmenoval Výkonný výbor FAČR po svém mimořádném jednání. Asistenty budou Haškovi dělat Jaroslav Köstl ze Slavie a Jaroslav Veselý z Bohemians 1905.

Spekulovalo se také o zapojení Pavla Nedvěda jako generálního manažera reprezentace, ten ale už ve středu tyto spekulace odmítl s tím, že si není jistý, zda může českému fotbalu pomoci.

Končí tak období bez trenéra, které panovalo v českém fotbale od listopadu, kdy svou funkci po úspěšné kvalifikaci na mistrovství Evropy složil Jaroslav Šilhavý. Hašek má zkušenosti s vedením národní reprezentace z roku 2009. Tehdy se dočasně ujal této funkce v závěru kvalifikace na mistrovství světa.

V posledních letech vystřídal bývalý hráč Sparty několik trenérských angažmá ve Spojených arabských emirátech, Kataru nebo Saúdské Arábii, nikde však nepůsobil déle než dva roky. Svou poslední štaci Hašek zakončil v roce 2022 u reprezentačního výběru Libanonu.

„Vést českou reprezentaci pokládám za svůj trenérský vrchol. Je to pro mě velká čest. Udělám všechno pro to, aby národní tým uspěl nejenom příští rok na mistrovství Evropy, ale samozřejmě také v kvalifikaci o postup na mistrovství světa. Touha dostat se na světový šampionát i jako trenér je něco, co mě teď požene dopředu,“ řekl nový reprezentační kouč Ivan Hašek.

„Do nejužšího okruhu kandidátů patřil Ivan Hašek logicky a přirozeně od samého začátku. Patří k výrazným osobnostem českého fotbalu, ve kterém uspěl jako hráč i jako trenér. Navíc má zkušenosti ze zahraničí. Přeju novému trenérovi hodně úspěchů,“ poznamenal předseda FAČR Petr Fousek.

Kromě Fouska se na výběru nového trenéra podíleli místopředsedové FAČR Jiří Šidliák a Jan Richer, člen výkonného výboru FAČR Adolf Šádek a technický ředitel FAČR Erich Brabec.

Autor: Ota Černý

Související

Jakub Vrána před gólmanem Hlavajem
Hokej

Češi porazili Slováky. Trefil se navrátilec Vrána

Jiří Ticháček v reprezentačním dresu
Hokej

Ticháček se připojí k reprezentačnímu týmu

434044777_947234764072004_2522449371006019763_n.jpg
Fotbal

Reprezentace má nové dresy

profimedia-0859833024.jpg
Fotbal

Chorý si gólem řekl o EURO