sobota 18. května 2024

Klíště smrtelně nebezpečné pro psy se šíří Českem

Chorobu podobnou malárii přenáší na psy piják lužní. Varují před ním veterináři i chovatelé psů. Bez včasné léčby totiž zabíjí.

Dermacentor_reticulatus_M_070825

Piják lužní.
Zdroj: Wikipedia

  • Piják lužní.
  • Zdroj: Wikipedia

„V poslední době se do našich krajů šíří i původně středomořský piják lužní, který přenáší tularémii, babesiosu nebo různá horečnatá onemocnění – všechny nemoci jsou velmi nebezpečné a bez rychlé léčby v podstatě smrtelné,“ varuje na svém webu Komora veterinárních lékařů. Právě babesiosu způsobuje parazit, kterého piják lužní přenáší. Rozkládá krevní destičky psů a bez včasného podání konkrétního léku pes umírá na selhání ledvin.

Na sociálních sítích se navíc teď objevila děsivá zkušenost chovatelky, jejíž fenku se podařilo veterinářům zachránit na poslední chvíli. „Horečka, apatie, nechutenství, temně červená moč, to vše během jednoho dne,“ popisuje chovatelka. Měla štěstí, že veterinářka z Mělníku chorobu rozpoznala a podařilo se jí rychle sehnat i lék. Fenku Naru se díky tomu podařilo zachránit.

S chorobou se lze nejčastěji setkat ve Středomoří, například v Itálii, Řecku, či Chorvatsku, v poslední letech se objevují případy severněji, třeba ve Švýcarsku, Holandsku, Německu, v Polsku nebo na Slovensku. Šíření v České republice mapuje web najdipijaka.cz.

Vnímavějšími plemeny jsou prý španělé, dobrman, jorkšírský teriér a pekingský palácový psík.

Ochrana je jednoduchá, stačí běžný přípravek proti klíšťatům.

Související

klíště
Domácí Zdraví

Klíšťata v městských parcích jsou nebezpečnější než ta v přírodě

štěnice
Zahraniční

Štěnice zavalily Paříž

happy-1845090_1280
Domácí Fauna

Parazit může psa i zabít, na Slovensku už se rozšířil, míří i k nám

klíště
Domácí Příroda

Aktivita klíšťat je na maximu. Do lesa jen s repelentem