sobota 27. července 2024

Štěnice zavalily Paříž

Paříž bojuje se štěnicemi. Jsou v hromadné dopravě, hotelích i rodinných domech.

štěnice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

S invazí štěnic se potýká hlavní francouzské město. Drobní škůdci jsou hlášeni v hotelech, apartmánech i hromadné dopravě po celé Paříži. Obyvatelé hlásí nálezy tohoto titěrného hmyzu ve svých domovech. Na sociálních sítích kolují videa se štěnicemi z vysokorychlostních vlaků i pařížského metra.

Tito malí škůdci byli poprvé hlášeni v hotelech po celém městě během léta. Poté byly zaznamenány nálezy v kinech i hromadné dopravě. Pařížské společnosti specializující se na likvidaci hmyzích nákaz uvádějí, že v posledních týdnech jsou přetíženy. Pařížané průměrně utratí přes 11 tisíc korun za deratizaci, pokud objeví ve svých domovech štěnice. Městská rada Paříže je zvláště znepokojena potenciálním rizikem pro návštěvníky letních olympijských her v příštím roce.

Máme tu problém se štěnicemi, který je otázkou veřejného zdraví a mělo by s ním tak být nakládáno,“ napsal místopředseda pařížské radnice Emmanuel Grégoire francouzské premiérce Élisabeth Borne. Vyzval vládu, aby vypracovala akční plán pro řešení tohoto problému na národní úrovni.

Ministr dopravy Clément Beaune již oznámil setkání s různými provozovateli veřejné dopravy v tomto týdnu s cílem „uklidnit a ochránit“ cestující. Štěnice jsou sice malé, ale viditelné pouhým okem. Dokáží se snadno šířit a rády se skrývají v matracích a dalším měkkém nábytku, jako jsou závěsy, ale také mezi podlahovými prkny, v elektrických zásuvkách a dokonce za tapetami na zdech. V noci vylézají, aby se živily krví teplokrevných živočichů, včetně lidí.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CBS News

Související

452437505_504723428758835_8950211653894583116_n
Zahraniční

Francouzská levice chce post premiéra. Macron uměle protahuje vládu své strany

GTJwuNLWEAA79oz
Zahraniční

Výhrůžky se stupňují, napětí roste. Izraelci mají bezprecedentní ochranu

European_Conference_of_Presidents_of_Parliament_(ECPP)_Plenary_Theme_2,_The_challenges_to_representative_democracy_in_volatile_times_-_28_September_2023_-_France_(53221639268)
Zahraniční

Post předsedy parlamentu Macron vyfoukl komunistům i přes volební prohru

profimedia-0890520883
Zahraniční

Při tragickém požáru v Nice zemřely tři děti. Sedmnáctiletý teenager skočil z okna