pátek 26. dubna 2024

Johnny Depp slaví 60. Hollywood mu zavřel dveře, tak točí v Evropě

Johnny Depp dnes slaví šedesátku. Po sporech s exmanželkou se vrací k filmu. Namísto Hollywoodu se soustředí na evropský film.

Johnny Depp

Johnny Depp jako Jack Sparrow v dobrodružné sérii Piráti z Karibiku
Zdroj: Disney

  • Johnny Depp jako Jack Sparrow v dobrodružné sérii Piráti z Karibiku
  • Zdroj: Disney

Rodák z Kentucky dnes slaví šedesátku. Rok 2023 není pro známého herce důležitý jen z hlediska kulatin, ale také díky návratu na velké plátno. Johnny Depp se kvůli nesmírně sledovanému soudnímu procesu se svou exmanželkou a herečkou Amber Heard rozkmotřil s Hollywoodem. Soudní tahanice zapříčinil článek v deníku The Washington Post, v němž se Heard označila za oběť domácího násilí a nepřímo z něj obvinila Deppa. Depp následně zažaloval svou bývalou manželku za pomluvu, která mu dle jeho slov zničila kariéru. Soud nakonec Pirát z Karibiku vyhrál.

Všechny tyto peripetie zapříčinily, že Depp má minimálně na pár let dveře do Hollywoodu zavřené. Je otázkou na kolik to trojnásobného držitele Oscara trápí. Sám Depp se nechal letos na festivalu v Cannes slyšet, že o Hollywood nestojí a že se soustředí na evropskou produkci. Právě v Evropě dostal od soudního procesu první šanci zahrát si hlavní roli. Ve francouzském snímku Jeanne du Barry - Králova milenka ztvárnil krále Ludvíka XV. a za svůj výkon si vysloužil sedmiminutový potlesk ve stoje při premiéře v Cannes. Kromě toho se letos objeví také v italském animáku Johnny Puff Secret Mission.

Depp je bezesporu jedním z nejtalentovanějších herců své generace. Málokdo by i přes extravagantní make-up a šílené masky dokázal rolím jako Střihoruký Edward, Willy Wonka či Kloboučníka vdechnout život tak jako on.

Rodným jménem John Christopher Depp II se narodil 9. června 1963 v Owensboru v Kentucky. Jeho matka byla servírkou a otec inženýrem. Deppovo první filmové angažmá přišlo v roce 1984, kdy se objevil ve hororu Noční můra v Elm Street. O čtyři roky později získal hlavní roli v televizním seriálu 21 Jump Street, který mu zajistil slávu a popularitu. Následovala dlouholetá spolupráce s režisérem Timem Burtonem, která přinesla filmy Střihoruký Edward (1990), Ospalá díra (1999) či Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (2007).

V roce 2003 zažila Deppova kariéra druhý boom díky roli Jacka Sparrowa v Pirátech z Karibiku. V roce 2018 se snažil vrátit do popředí zápornou rolí černokněžníka Grindelwalda v sérii ze světa Harryho Pottera Fantastická zvířata. Soudní pře a otisk násilníka zapříčinily, že Depp byl pro třetí díl přeobsazen. Kromě herectví se Depp věnuje hudbě. Vystupuje s kapelou Hollywood Vampires. Dříve vlastnil ostrov Little Halls Pond Cay na Bahamách, který si koupil za 3,6 milionu dolarů.

Depp má dvě děti s francouzskou zpěvačkou a herečkou Vanessou Paradis, se kterou žil v letech 1998 až 2012. Deppova dcera Lily-Rose Melody Depp se rovněž věnuje herectví, aktuálně hraje v kontroverzním seriálu Idol na HBO Max. Na filmovém plátně se objevila ve filmech Silent Night či Král.

Autor: Šimon Mitro

Související

Russel Crowe a Djimon Hounsou ve filmu Gladiátor (2000)
Film a TV Osobnosti

Jeden z nejznámějších herců afrického původu slaví 60

Josef Somr ve znělce k 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.
Film a TV Osobnosti

Legenda českého filmu by dnes oslavila 90. narozeniny. Somr provázel diváky od 60. let

Saoirse Ronan ve filmu Malé ženy (2019)
Film a TV Osobnosti

Jedna z nejnadanějších mladých hereček, Saoirse Ronan slaví 30

Russell Crowe ve filmu Gladiátor (2000)
Film a TV Osobnosti

Nejznámější novozélandský herec slaví šedesátku. Crowe uhranul jako gladiátor i čistá duše