pátek 17. května 2024

Jinonický zámek zvrátil osud. Dávná pýcha Schwarzenbergů nabídne bydlení

Zámek v pražských Jinonicích nabídne bydlení zejména lidem, kteří se zajímají o historii. Za komunismu sloužil zemědělskému družstvu.

Jinonice

Jinonický zámek ještě před rekonstrukcí.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Jinonický zámek ještě před rekonstrukcí.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Padesátku bytů, které zohledňují historický charakter stavby a dobové prvky, nabízí v současné době zámek v pražských Jinonicích, předválečná pýcha rodu Schwarzenbergů. Ten léta chátral, až nakonec před dvěma lety za dohledu památkářů skončila jeho rekonstrukce. Opravy vyšly na půl miliardy korun, se dbalo na to, aby se zachovaly klenuté chodby, špaletová okna či dřevěné krovy. Kvůli tomu o nové byty projevili zatím zájem zejména lidé se vztahem k historii. Podle developerské společnosti, která se o rekonstrukci zámku postarala, je nyní v nabídce už jen zhruba polovina bytů.

Kořeny zámku v Jinonicích sahají do dob třicetileté války. Po jejím ukončení totiž hrabě ze dvora císaře Rudolfa II Pavel Michna z Vacínova nechal na místě bývalé středověké tvrze vystavět zámek současné podoby. O sto let později stavba přešla do rukou Schwarzenbergů, kteří ji vlastnili až do konce druhé světové války. Po ní majetek šlechtického rodu zkonfiskoval stát a jinonický zámek připadl ministerstvu zemědělství, které v něm zřídilo Státní statek hlavního města Prahy.

Autor: Jan Skala

Související

Valík,_east_portal
Domácí

Obchvat Plzně se začne opravovat. Řidiče od pondělka čekají omezení

profimedia-0854636599
Domácí

Plzeňská únikovka bude letos ještě dramatičtější. Hlavně přes léto

Byvale_Mestske_lazne_na_Denisove_nabrezi
Domácí

Památkáři hodili vidle do opravy zchátralých plzeňských lázní

Jízdárna_Světce_-_interiér_2022_(012)
Domácí

Mnohaletá rekonstrukce skončila. Světce znovu otevřely unikátní jízdárnu