pátek 17. května 2024

Jihlavský obchoďák zakázal uvazovat psy před vchodem

Neštěstím mohla skončit situace, kterou zachytily bezpečnostní kamery v jihlavském obchodním centru Březinky. Pes uvázaný před obchodem se vysmekl z obojku a začal pronásledovat člověka projíždějícího na elektrokoloběžce.

dog-3900479_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Došla nám trpělivost, hlásí jihlavské obchodní centrum Březinky a upozorňuje, že každého uvázaného psa před budovou okamžitě nahlásí městské policii. Ta může takový přestupek ocenit až desetitisícovou pokutou.

„Pravidelně žádáme majitele psů, aby je nenechávali přivázané bez dozoru před obchodem. V zimě jsme několikrát řešili psa přivázaného v mrazu desítky minut. Často se pod sebe ve stresu vydělá, jednou dokonce už močil krev,“ popisuje centrum na své facebookové stránce.

Vystresovaní a vystrašení psi prý často desítky minut štěkají a vyjí. „Dnes jsme si jasně uvědomili, co by se mohlo stát. A došla nám trpělivost,“ stojí u záznamu z bezpečnostní kamery, kde majitel uváže psa a odejde si nakoupit. Když kolem něj projede cizí člověk na elektrokoloběžce, pes se vyvleče z obojku a začne ho pronásledovat. „Jsme moc rádi, že se dnes nic vážného nestalo! Jen se hrozíme představy, že by kolem projelo malé dítě na kole,“ dodává autor příspěvku.

Město Jihlava má vyhlášku týkající se pohybu psů, ve které nařizuje mít je na veřejném prostranství pod neustálým dohledem. Pokud je to nezbytné kvůli zajištění bezpečnosti, lze psa po nezbytně nutnou dobu na veřejném prostranství vhodně připoutat. Pes ale musí mít náhubek. Nic z toho majitel psa z videa nedodržel. Může tak dostat pokutu až deset tisíc korun.

Podobné vyhlášky má řada měst a obcí, majitelé psů je ale vesměs ignorují a zlobí se, když je na zákaz uvazování někdo upozorní. Přitom existuje řada případů, kdy uvázaní psi skončili v rukou zlodějů anebo se ztratili, protože je někdo jednoduše odvázal.

Související

1000007733
Zahraniční

Varšavu dusí hustý dým. Obří obchodní centrum je v plamenech

images (7)
Krimi

Policisty napadl agresivní muž, pak je pokousal jeho pes

pivovar
Domácí

Pivovar v Rybářích padne. Nové centrum chce ale stavět kontroverzní Rus

pejskař
Světové dny Fauna

Den psích objetí