pondělí 6. května 2024

Ježíš jako influencer

Plzeňské Divadlo J. K. Tyla uvádí na svých prknech jeden z muzikálových fenoménů 20. století – Jesus Christ Superstar. Zdejší muzikálový soubor děj příběhu přenáší do blízké ne příliš optimistické budoucnosti a Ježíšovi dává do rukou mobil a tablet.

Jesus Christ Superstar- Pavel Režný a Pavel Klečka

Jesus Christ Superstar – Pavel Režný a Pavel Klečka
Zdroj: DJKT Martina Root

  • Jesus Christ Superstar – Pavel Režný a Pavel Klečka
  • Zdroj: DJKT Martina Root

Dílo slavné autorské dvojice Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice se v Plzni představí v proslulém českém přebásnění Michaela Prostějovského a v právě zbrusu novém inscenačním pojetí režiséra Lumíra Olšovského. Premiéra je dnes. Titulní roli Ježíše ztvární držitel ceny Thálie Pavel Režný a Pavel Klimenda. Diváci vykoupili vstupenky na všechny lednové reprízy za pouhých osm minut.

Světoznámé dílo, které za 53 let své existence uchvátilo milióny diváků po celém světě, vypráví o posledních dnech Ježíše Krista nezvykle z pohledu Jidáše. „Muzikál byl v době svého vzniku v mnohém novátorský, a to nejen svou rockovou hudbou, absencí mluvených dialogů, ale i celkovým pojetím vyprávění. Na známý biblický příběh nahlíží nadčasově jako na tragický konec takřka popové superstar, která dokázala strhnout davy,“ vysvětluje dramaturg Pavel Bár.

Režisér Lumír Olšovský si prý neumí představit aktuálnější téma pro dnešní rozkolísanou světovou situaci. "Naše nová inscenace tohoto úžasného muzikálu by měla zaznít jasným poselstvím: Jeden člověk na spasení světa nestačí, budeme muset zabrat všichni,“ řekl.
Dílo původně vyšlo v roce 1970 jako koncepční album, v následujícím roce se muzikál představil na Broadwayi. Do České republiky dorazil Jesus Christ Superstar v roce 1994. Tehdejší nastudování v divadle Spirála mělo neuvěřitelných 1 288 repríz. Po dvou pražských, brněnské, ostravské a uherskohradišťské inscenaci jde o šesté uvedení legendárního muzikálu na českých jevištích.

Autor: Andrea Jančová

Související

profimedia-0740109857
Domácí

Zemřela herečka Simona Postlerová. Trpěla postcovidovým syndromem

438888605_832630195562682_8701897886785803572_n
Film a TV Výročí

Himlhergot donrvetr. Ilja Prachař sehrál stovky rolí, Trautenberk byl však jen jeden

FtKdIJWXwAEgALK
Divadlo Výročí

Karolina Slunéčková by dnes oslavila 90. Předčasně ji však zabila rakovina

divadlo
Světové dny

Den divadla