sobota 11. května 2024

Je čas přezout pneumatiky, kolik v průměru zaplatíte?

Letní velikonoční počasí nejednoho řidiče vybízí k přezutí na letní gumy. Po Velikonocích budou servisy zažívat největší nápor. Kolik vás to letos bude stát?

výměna kol

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr/Ivan Radic

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr/Ivan Radic

Podle zákona byste měli mít na svém autě zimní gumy od listopadu do konce března. Samozřejmě s tím souvisí aktuální podmínky na silnici, ale většinově motoristé přezouvají na letní pneu začátkem dubna. První a druhý dubnový týden bývá v pneuservisech největší nápor. Mrazivé počasí na začátku týdne nejednoho řidiče uklidňovalo, že na přezutí je ještě čas, ale letní Velikonoce ukazují, že doba přezutí už přišla. Největší nápor zažívají servisy v první polovině dubna, a je tedy ideální servisy ve vašem okolí obvolat a objednat se.

Nejlevněji vás samozřejmě přezutí vyjde, pokud si kola vyměníte sami. I v případě přezutí svépomocí byste si však měli nechat kola vyvážit a disky zkontrolovat v servisu, což je většinou úkon na počkání a není nutné se do servisu objednávat. Pokud se s tím však nechcete trápit sami, tak počítejte s tím, že vás přezutí vyjde minimálně na šest až devět stovek.

Minimální cena je skutečně minimální, jelikož se odvíjí od toho jak velké kola máte, zda chcete vyměnit celá kola (letní gumy máte na jiných discích než zimní), nebo chcete zimní pneu zout a na totožné disky nazout letní gumy. Také záleží, z jakého materiálu máte disky vyrobené a kde v Česku budete gumy přezouvat. Na vesnici v malém servisu jistě nezaplatíte 900 korun v případě výměny celých kol a 1 250 korun v případě přezutí pneumatik jako v Praze.

V průměru bývá cena výměny celých kol o 30 až 40 procent nižší než v případě přezutí. Pokud měníte celá kola, tak je to úkon na 20 minut, v případě přezouvání letních pneu ze zimních na totožné disky si počkáte v servisu cca 45 minut.

Nepřekvapivě výměna a přezutí kol vás vyjde v průměru nejdráž v Praze. Přezutí šestnáctipalcových kol vás v Praze bude stát 1000 i 1300 korun, v Brně 800 korun i 1 050 korun v Plzni 1 000 i 1 300 korun, v Ústí nad Labem může stát 800 korun a v Ostravě i 700 korun. Ceny se často i v jednotlivých městech velmi různí a jistě i v Praze najdete servisy, kde za přezutí nebudete platit přes tisíc korun. Ideální je ceny porovnat online, případně do servisu zavolat a cenu zjistit předem.

Autor: Šimon Mitro

Související

pneu
Zahraniční Auta

Emise z pneumatik škodí životnímu prostředí

Ford Mustang z roku 1964
Zahraniční Výročí

Ford Mustang slaví 60 let. Stvořil třídu Pony Cars

řidič
Domácí Auta

Vláda se zabývala samořídícími auty. Schválila Plán autonomní mobility

Tesla
Zahraniční Auta

Tesla představí v srpnu robotické taxi