sobota 11. května 2024

Vláda se zabývala samořídícími auty. Schválila Plán autonomní mobility

Vláda schválila strategický materiál nazvaný Plán autonomní mobility, který řeší nové technologie včetně samořídících aut.

řidič

Ilustrační foto.
Zdroj: Freerange Stock

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Freerange Stock

Autonomní dopravu řešila vláda. Byl schválen materiál nazvaný Plán autonomní mobility do roku 2025 s výhledem do roku 2030, který má za úkol připravit zemi na budoucí změny v dopravě a inovacích, které s sebou přináší chytrá mobilita. Vládou schválený strategický materiál podporuje zavádění automatizace v dopravě ve všech jejích aspektech.

V úzké spolupráci a koordinaci s dalšími ministerstvy a subjekty budeme systematicky vytvářet podmínky jak pro efektivní využití moderních technologií autonomního řízení v provozu, tak pro konkurenceschopnost českého průmyslu,“ řekla Tereza Čížková, vedoucí Oddělení nových technologií Ministerstva dopravy.

Plán autonomní mobility pokrývá širokou škálu oblastí, včetně dopravních technologií, legislativy, vzdělávání, osvěty, výzkumu a inovací. Celkem obsahuje 13 konkrétních opatření s podrobným popisem, cíli, indikátory a odpovědností za jejich realizaci. Materiál také klade důraz na adaptaci technologicky pokročilých řešení na specifika českého prostředí.

Autor: Šimon Mitro

Související

Náměstí_Republiky_-_panoramio_(9)
Domácí

Auta zmizí z plzeňského náměstí Republiky. Vznikne další pěší zóna?

pneu
Zahraniční Auta

Emise z pneumatik škodí životnímu prostředí

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka

04765f95-9c5f-48f1-ac2c-756e9e66313f
Domácí

Západ Čech i horské oblasti zasypal sníh. Výrazné oteplení je však už nadohled