pondělí 20. května 2024

James Bond podruhé. Před 60 lety měly premiéru Srdečné pozdravy z Ruska

James Bond měl v 60. letech tvář Seana Conneryho. Jeden z nejlepších snímků ze série si odbyl premiéru přesně před 60 lety.

Sean Connery a italská herečka Daniela Bianchi ve filmu Srdečné pozdravy z Ruska

Sean Connery a italská herečka Daniela Bianchi ve filmu Srdečné pozdravy z Ruska
Zdroj: United Artists

  • Sean Connery a italská herečka Daniela Bianchi ve filmu Srdečné pozdravy z Ruska
  • Zdroj: United Artists

Sean Connery se jako tajný agent 007 představil poprvé ve snímku Dr. No v říjnu roku 1962. První štace Jamese Bonda na filmovém plátně byla kladně přijatá, i když se dnes vyčítá snímku až přílišná serióznost a nevýrazný záporák. Prvenství a pozitivní ohlasy kritiků i diváků ve své době už tomuto snímku nikdo neupře. O rok později, přesně 10. října 1963, vstoupil do britských kin druhý snímek Srdečné pozdravy z Ruska, které již etablovaly Jamese Bonda na pozici kasovní jistoty.

Conneryho tajný agent podle knih Iana Fleminga měl úspěch nejen v britské domovině, ale také ve Spojených státech. Srdečné pozdravy z Ruska šly do amerických kin v dubnu 1964 a ještě toho roku před Vánoci si tam odbyl premiéru i třetí film, legendární Goldfinger. Z obou filmů byli Američané nadšení, Srdečné podzravy z Ruska se tam staly pátým nejúspěšnějším snímek roku 1964. Connery tak nadchl Američany, že na Goldfingera přišlo dvojnásobné množství diváků, díky čemuž se film stal třetím nejúspěšnějším snímkem daného roku. Pouze na Mary Poppins a My Fair Lady tehdy britský štramák nestačil.

V letech 1962 až 1971 natočil Sean Connery celkem šest bondovek. Na „stará kolena“ se pak ještě do role vrátil v neoficiální bondovce Nikdy neříkej nikdy (1983). Právě Srdečné pozdravy z Ruska a Goldfinger se umisťují na předních příčkách v různých srovnání Conneryho bondovek. Bohužel ani jeden ze snímků s tajným agentem Connerym aktuálně není na žádné streamovací službě v Česku dostupný. Filmy si je možné pouze zapůjčit například na Apple TV nebo Google Play.

Autor: Šimon Mitro

Související

Záběr z filmu Shrek 2
Film a TV Výročí

Jedno z nejlepších filmových pokračování slaví. Shrek 2 měl premiéru před 20 lety

Rubikova kostka
Zahraniční Výročí

Rubikova kostka slaví 50 let. Za geniálním vynálezem stál maďarský architekt

S novou ústavou si prezident Antonín Novotný splnil sen o socialistickém Československu.
Domácí

Amnestie 9. května propouštěly politické vězně. Ta Novotného rušila i tábory

Záběr z filmu Mumie (1999)
Film a TV Výročí

Jeden z nejlepších dobrodružných filmů slaví 25 let. Mumii zkazila pokračování