pátek 17. května 2024

Jaká je budoucnost kdysi slavného obchodního domu v Opavě?

Významná památka moderní architektury, to je bývalý obchodní dům Breda postavený v letech 1928 až 1930 podle projektu významného vídeňského architekta Leopolda Bauera. Objekt dlouhá léta chátrá, nyní mu však svitla nová naděje.

Obchodní dům Breda

Obchodní dům Breda
Zdroj: Město Opava

  • Obchodní dům Breda
  • Zdroj: Město Opava

Sedmipodlažní obchodní dům firmy Breda & Weinstein byl prvním moderním obchodním domem v České republice, inspiroval se soudobou americkou architekturou. Nejzajímavější je přízemí, schodiště do prvního patra a dominantní skleněná kopule.

V posledních letech se Breda potýkala s nemalými problémy a od roku 2012 je mimo provoz. Letos ale začala rekonstrukce této významné památkově chráněné budovy. Plánuje se i nové využití objektu. V nově opravených prostorách má vyrůst tržnice, galerie nebo muzeum. Část budovy by se měla využívat komerčně, třeba pro kanceláře či obchodní prostory.

Město předpokládá, že náklady na rekonstrukci přesáhnou 300 milionů korun.

Dílčí opravy už začaly, v létě odstartuje druhá fáze rekonstrukce. Ta by měla zahrnovat opravu fasády, výměnu oken a stavbu výtahu.

V Opavě při kampani Rozsviťme Bredu lidé přispěli více než půl milionem korun na osvětlení stavby a na nejnutnější opravy. Akci iniciovala Linda Bittová a sochař Kurt Gebauer.

Autor: HT

Související

Valík,_east_portal
Domácí

Obchvat Plzně se začne opravovat. Řidiče od pondělka čekají omezení

profimedia-0854636599
Domácí

Plzeňská únikovka bude letos ještě dramatičtější. Hlavně přes léto

Byvale_Mestske_lazne_na_Denisove_nabrezi
Domácí

Památkáři hodili vidle do opravy zchátralých plzeňských lázní

Jízdárna_Světce_-_interiér_2022_(012)
Domácí

Mnohaletá rekonstrukce skončila. Světce znovu otevřely unikátní jízdárnu