neděle 19. května 2024

Jak vzniklo a proč se slaví MDŽ?

Přinášíme přehled zajímavostí, které jste možná nevěděli o Mezinárodním dni žen.

ženy

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Radomir Jordanovic

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Radomir Jordanovic

Každoročně osmého března se po celém světě slaví Mezinárodní den žen. Původně byl tento den zamýšlen jako Den boje za práva žen a sociální rovnoprávnost. I z toho důvodu se v mnoha zemích na MDŽ organizují různé akce a demonstrace, které upozorňují na neutuchající nerovnosti mezi muži a ženami.

Mezinárodní den žen se slaví od roku 1909, kdy byl v USA reakcí na stávku newyorských švadlen, které usilovaly o zlepšení svých pracovních a životních podmínek. V roce 1975 prohlásila Organizace spojených národů osmý březen Mezinárodním dnem žen.

V Česku se MDŽ pojí s bývalým režimem, kdy jej doprovázely slavnosti a červené karafiáty. Mnoho lidí jej neslaví, protože ho považují za umělý výtvor socialismu.

Každoročně se v rámci MDŽ stanoví konkrétní téma, v roce 2021 bylo tématem „Ženy v čele boje proti pandemii“. Letošní téma je „Inspirujte inkluzi“. V souvislosti s MDŽ se po světě také konají různé sbírky a charitativní akce, které mají pomoci ženám v nouzi.

Barvou Mezinárodního dne žen je fialová symbolizující důstojnost a úctu. V některých zemích se prodávají fialové stuhy jako symbol podpory a solidarity s ženami. Den také připomíná úsilí a úspěchy žen v politice, ekonomice, kultuře a jejich celospolečenský přínos.

MDŽ se neslaví jen v Evropě a Spojených státech, ale také v Indii, Číně a částech Afriky. Je dokonce státním svátkem na Ukrajině, v Rusku, v Afghánistánu nebo Kazachstánu.

Autor: Šimon Mitro

Související

svatba
Ostatní Ženy

Čtvrtina Američanek nestojí po svatbě o manželovo příjmení

Petra Kvitová
Ostatní Osobnosti

Tři známé Češky slaví narozeniny na MDŽ

vztek
Světové dny

Nezdvořilý den

profimedia-0853626650
Zahraniční

Francouzský parlament udělal historický krok. Uzákonil právo na potrat