pondělí 29. dubna 2024

Tři známé Češky slaví narozeniny na MDŽ

Na mezinárodní den žen se narodila trojice známých Češek, o koho jde?

Petra Kvitová

Petra Kvitová
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Petra Kvitová
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Osmého března na Mezinárodní den žen se narodily tři úspěšné Češky. Dnes slaví čtyřiatřicáté narozeniny hvězdná tenistka Petra Kvitová, která se řadí mezi nejlepší tenistky současnosti. Kvitová je dvojnásobnou vítězkou Wimbledonu v letech 2011 a 2014. Mezi její poslední velké úspěchy patří finále na Autralian Open v roce 2019 a semifinále na Roland Garros před třemi lety. Během své kariéry si přišla na úctyhodných 34 milionů dolarů, přibližně 830 milionů korun. Kvitová je rodačkou z obce Bílovec nedaleko Ostravy. Aktuálně čeká svého prvního potomka.

Další úspěšnou dnešní slavicí je zpěvačka, herečka a dabérka Lucie Vondráčková, jež je přesně o deset let starší než Kvitová. Řadu let žila v Kanadě se svým bývalým manželem, profesionálním hokejistou Tomášem Plekancem, se kterým má dvě děti. Posledních pár let žije v Česku. Věnuje se hudbě i herectví. Na konci roku 2021 vydala několikáté album Láskokvěty.

Vondráčková je i známou dabérkou. Na kontě má nespočet filmů i seriálů. Její první dabérskou rolí je Al Lambertová z populárního sitcomu Krok za krokem. Dabovala také postavu Meg v seriálu Griffinovi. Nelze říci, že by nějakou americkou herečku dabovala v každém filmu, ale vícekrát jejím hlasem promlouvá Anne Hathaway, Elisabeth Moss, Gemma Arterton nebo Zoe Saldana. Vondráčková se věnuje i herectví. V posledních letech jste ji mohli vidět v komediích Léto s gentlemanem, Babovřesky či v nekonečném seriálu Ulice.

Třetí osobností je herečka Dagmar Bláhová, která dnes slaví pětasedmdesáté narozeniny. Po několika filmových rolích v 70. letech, z nichž nejvýznamnější je zřejmě titulní role v komedii Věry Chytilové s názvem Hra o jablko z roku 1976, emigrovala do Francie a poté do Austrálie, kde žila až do sametové revoluce.

V Austrálii se proslavila rolí v nekonečném seriálu Niegbours, kde si zahrála ve více než sto dílech. Hned po návratu do Česka si zahrála v eroticky laděném dramatu Muka obraznosti. Dále jste ji mohli zaznamenat ve filmech Pasti, pasti, pastičky či Chyťte doktora. Její zatím poslední filmovou rolí je vedlejší part ve snímku Milada.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ján Kozák starší.
Fotbal

Bývalý vynikající fotbalista a trenér Ján Kozák starší slaví sedmdesátiny

Mužské osazenstvo 13. řady StarDance.
Film a TV

StarDance odhalilo účastníky. Zatančí Hartl, Vondráčková i Blažek

196375_401042696655031_1743494057_n
Hudba

Karel Kryl byl svědomím národa, který jej zklamal. Dnes by se dožil osmdesátky

Petr Čtvrtníček (Očkujeme se pro život beze strachu)
Film a TV

Herec a svérázný bavič Petr Čtvrtníček slaví šedesátiny