pátek 17. května 2024

Jak vypadá škola budoucnosti?

V Česku funguje první energeticky a uhlíkově pozitivní školní budova. Studenti a učitelé pražské střední školy SOŠ – COP a G v Českobrodské ulici využívají atraktivní, moderní, chytré a zároveň energeticky úsporné místo pro výuku.

Jak vypadá škola budoucnosti?

Pražská střední škola SOŠ – COP
Zdroj: Magnas Media, s.r.o.

  • Pražská střední škola SOŠ – COP
  • Zdroj: Magnas Media, s.r.o.

Školní budova ze 70. let prošla komplexní rekonstrukcí, která u nás nemá obdoby. Stavba je jedinečná i v kontextu EU.

V praxi to funguje například tak, že díky čidlům teploty, vlhkosti, množství oxidu uhličitého a dalších plynů se půl hodiny před výukou v učebnách vše nastaví tak, aby studentům nebylo teplo, zima, nesvítilo na ně příliš slunce a měli přísun čerstvého vzduchu. Nové moderní technologie tak studentům zajišťují ideální podmínky pro výuku.

V rámci projektu na pražské Střední škole - Centra odborné přípravy a Gymnázia se dbá také na bezpečnost studentů i učitelů. Škola je vybavena novými mechanickými bezpečnostními prvky, různými úrovněmi zabezpečení pro vstup nebo vjezd do areálu školy a tísňovým a poplachovým systémem.

Rekonstrukce přinesla také mnoho moderních prvků sloužících pro odpočinek a zábavu. Studenti mají k dispozici stoly na šachy, stolní tenis, workoutové hřiště, venkovní učebnu či relaxační zónu v atriu.

Budova má dřevěnou fasádu, která vykazuje úsporu 30% oproti hliníkovým systémům. Vytápění, chlazení a přípravu teplé vody zajišťují 2 tepelná čerpadla země-voda, přičemž až 70 % chlazení se daří zajistit pasivně. V rámci odpovědného hospodaření s vodou je šedá voda ze sprch a umyvadel přečištěna a využita na splachování WC v budově, což ušetří 19 % celkové spotřeby pitné vody ve škole.

Škola je energeticky a uhlíkově pozitivní, jelikož tepelná čerpadla a fotovoltaické elektrárny vyrobí více energie, než škola spotřebuje. Díky použitým chytrým technologiím dojde ročně ke snížení skleníkových plynů až o 205 tun CO2, což představuje více jak 104% pokles emisí.

Související

škola
Domácí Školství

Uchazeči na střední školy už mohou zjistit, kam byli přijati

Škoda_Octavia_RS_245_at_Auta_na_náplavce_in_Prague,_Czech_republic
Ekonomika

Škoda půjde proti proudu. Ani v budoucnu se nevzdá spalovacích motorů

Power_Station_Dětmarovice_2010
Domácí

Konec dýmu z dětmarovických komínů. Elektrárna začne přecházet na jádro

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka