sobota 18. května 2024

Jak snížit výdaje za energie?

Rostoucí ceny energií a dalších životních nákladů všem dělají stále větší starosti. Ceny energií rostou a stále není zcela jasné, kdy se tento trend zastaví. Existuje však mnoho možností, jak výdaje snížit.

Ilustrační foto

Ilustrační foto
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: pixabay.com

Pokud si domácnost vybavíte chytrými spotřebiči a systémy, snížíte výdaje na nezbytné minimum.

Žárovky a spotřebiče

Co můžete udělat hned je výměna klasických žárovek a starých spotřebičů. Klasické žárovky vyměňte za LED. Ty mají životnost i 10 let a ročně tak uspoříte včetně nákladů i několik tisíc za elektřinu. Dalším krokem, který lze udělat hned, ale vyžaduje vyšší investici, je výměna starší kombinované lednice za novou úspornou.

Vytápění

Můžete si pořídit chytré vytápění. Jedná se o termostat, který má několik chytrých funkcí. Dokáže se naučit, v kolik hodin se má spustit vytápění a stejně tak, kdy se má vypnout. Vše lze nastavit díky jednoduché mobilní aplikaci. Pokud máte doma radiátory, jsou vhodné termostatické hlavice, které regulují teplotu uvnitř místnosti.

Fotovoltaika a tepelné čerpadlo

Drahá investice, která zajistí výrazné úspory, je systém fotovoltaiky. Velmi efektivní u nízkoenergetických novostaveb je kombinace fotovoltaické elektrárny a tepelného čerpadla vzduch-voda, náklady se tak mnohdy sníží až o 75 %. Moderní domácnosti už nabízí i možnost efektivně zapojit krb do celkového chodu domácnosti, například spojení krbové vložky a fotovoltaiky představuje hospodárné řešení moderní doby.

Izolace stropu

Ve starších budovách uniká nejčastěji teplo stropem. Zateplení půdních prostor je proto velmi rychlé a efektivní řešení. Izolace stropu není příliš nákladná a vychází dobře i z hlediska návratnosti. Například minerální foukaná izolace je velmi rychlou variantou, jak snížit náklady za energie.

Související

contents_gallery_special_3_zoom_207
Ekonomika

Česká republika vymění s Ázerbájdžánem houfnice za plyn. Zájem má i Slovensko

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Zájem o hypotéky roste. Banky v dubnu poskytly dvojnásobek úvěrů než loni

4507076853_0feeb937ce_b
Ekonomika

Gazprom padá ke dnu. Za obrovskou ztrátou je propad dodávek do Evropy

Power_Station_Dětmarovice_2010
Domácí

Konec dýmu z dětmarovických komínů. Elektrárna začne přecházet na jádro