pátek 17. května 2024

Jak porostou důchody se zatím neví, Ústavní soud dnes nerozhodl

O tom, jestli stát bude muset sáhnout pořádně hluboko do své kasy, se rozhodne v příštích týdnech. Pokud vláda u Ústavního soudu neuspěje, bude muset důchodcům doplatit rozdíl od doby, kdy schválila nižší tempo růstu penzí.

plenarni_veci

Ústavní soud dnes jednal o sporném zvyšování důchodů.
Zdroj: Ústavní soud

  • Ústavní soud dnes jednal o sporném zvyšování důchodů.
  • Zdroj: Ústavní soud

Ústavní soud se dnes celý den zabýval stížností opozičních politiků z hnutí ANO na loňské rozhodnutí vládní koalice zpomalit tempo růstu důchodů. O něm vláda rozhodla loni v červnu ve zkráceném řízení, což je věc, která se poslancům ANO nelíbí, navíc podle jejich vyjádření vláda zneužila pro prosazení této novely stav legislativní nouze. Ústavní soud proto musí posoudit, zda jednání ministrů bylo správné či nikoliv. Původní rozhodnutí před soudem dnes obhajoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „V celém návrhu hnutí ANO je pomíjena otázka rozpočtové odpovědnosti,“ uvedl Jurečka s tím, že postoj vlády k dané problematice má velký smysl.

Jemu a ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) oponovala zejména místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. Ta podotkla, že pokud by Ústavní soud rozhodl ve prospěch stížnosti, musel by stát důchodcům rozdíl v částkách zpětně vyplatit. Ovšem Ústavní soud dnes poslední slovo neřekl a podle některých odborníků může konečný verdikt padnout až řádově za několik týdnů.

Co se tedy v důchodovém systému změnilo? Vláda, bez širší konzultace a diskuze s opozičními poslanci v červnu schválila novelu zákona, která předepisovala růst minimálního důchodu o 760 korun, místo původních 1770 korun. Tím státnímu rozpočtu ušetřila 19,4 miliardy korun.

Autor: Jan Skala

Související

Woman_in_Traditional_Ukrainian_Clothes_-_Maslenitsa_-_Kiev,_Ukraine_-_March_2013
Domácí

Ukrajinci, co chtějí domů, dostanou od vlády jízdenku. Některé odveze sanitka

441606119_882025303966077_2169710962124089751_n
Domácí

Na vánočním večírku se pil alkohol. Jurečkův resort za to zaplatí pokutu

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

justice
Krimi

Ubodal otce, zranil matku. Dostal osm let vězení za opilství