pondělí 20. května 2024

Jak bezpečně vybrat a používat zábavní pyrotechniku?

Konec roku je spojen s petardami a ohňostroji. I přesto, že tento trend v posledních letech odeznívá, stále se najdou příznivci zábavní pyrotechniky.

Ohňostroj

Ilustrační foto
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: pixabay.com

S blížícím se Silvestrem a oslavami Nového roku se policisté připravují na každoroční problémy, které může způsobit zábavní pyrotechnika. A přidávají důležité tipy, které pomáhají předejít vážným, někdy i tragickým následkům.

Zábavní pyrotechnika může způsobit smrt, devastující zranění, těžké popáleniny či ničivý požár. Několik vteřin neopatrnosti může zcela změnit váš život, i život lidem ve vašem okolí.

Pyrotechniku kupujte pouze v obchodech k tomu určených, ne na tržnicích a jiných podobných místech. Zkontrolujte obal, zda není poničený, dbejte také na to aby byl produkt opatřen značkou státní zkušebny, popř. evropskou homologací CE což vám zaručuje, že si kupujete bezpečný prostředek, nicméně vždy mějte na paměti, že jde stále o výbušninu. Na obalu by mělo být uvedeno datum spotřeby a chybět by rozhodně neměl návod, s tím se pečlivě seznamte.

Pyrotechniku nikdy neupravujte, vše skladujte na suchém místě mimo dosah dětí a až budete petardy zapalovat, rozhodně za střízliva, alkohol totiž snižuje úsudek.

Nikdy také neodpalujte pyrotechniku z oken bytu nebo domu a vždy dodržujte bezpečnou vzdálenost od lidí, zvířat i majetku. A při odpalovaní nezapomeňte ani na ochranné pomůcky.

Autor: HT
Zdroj: policie.cz

Související

GNycFnEWMAAucE5
Krimi

Další synagoga měla shořet. Francouzská policie útočníka zastřelila

GNuW7mhW4AA0Nng
Zahraniční

Spolkový sněm zbavil Bystroně imunity. Zanedlouho poté u něho zvonila policie

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

GNcjNFNWwAAhd0M
Zahraniční

Demonstranti blokují budovu gruzínského parlamentu. Policie nasadila vodní děla