pondělí 20. května 2024

Izrael navyšuje výdaje na armádu. Ta už podnikla první údery v Rafáhu

Jen co izraelská parlament schválil razantní navýšení peněz pro armádu, podnikli jeho vojáci letecký útok na město Rafáh. Na to dopadaly střely i dnes dopoledne.

GInq-0hbIAAM5ZJ

Humanitární situace v Rafáhu je katastrofální.
Zdroj: X

  • Humanitární situace v Rafáhu je katastrofální.
  • Zdroj: X

Izraelský parlament změnil státní rozpočet pro letošní rok a výrazně posílil resort ministerstva obrany, který financuje současnou válku na území Pásma Gazy proti radikálnímu hnutí Hamás. Obrana dostane navíc 70 miliard šekelů, což je necelého půl bilionu korun. Navýšení peněž na armádu prosadila vládní strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua, který už několikrát uvedl, že Izrael současné válečné úsilí v Pásmu Gazy neukončí, dokud nebude slavit bezpodmínečné a definitivní vítězství. I když změna rozpočtu vyvolala nesouhlasnou vlnu odporu opozičních stran, přehlasovat návrh nedokázaly.

Izraelská armáda mezitím podnikla jeden z prvních úderů na město Rafáh, za což ji kritizuje řada zahraničních představitelů, včetně dosud největšího spojence Jeruzaléma, USA. Židovský stát podle zahraničních médií podnikl útok na sklad Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, který Jeruzalém nedávno nařkl ze spolupráce s Hamásem a z aktivní přípravy útoku ze 7. října, jímž válka začala. Při úderu na sklad zemřelo pět osob, dalších dvacet sed zranilo. Izraelské bomby dopadaly na Rafáh i dnes dopoledne.

Rafáh leží na jihu oblasti v přímé blízkosti hranic s Egyptem, právě tam se totiž stáhlo ze severnějších měst Gaza a Chán Júnis přes milion civilistů.

Autor: Jan Skala

Související

Ebrahim_Raisi_in_Zanjan-9
Zahraniční

Írán míří k předčasným volbám. Izrael svou účast na sestřelení vrtulníku odmítá

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

597032
Zahraniční

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži