pátek 26. dubna 2024

Itálie zuří, aktivisté zaútočili na proslulou Fontánu Di Trevi

Řím musí ve fontáně vyměnit 300 tisíc litrů vody. O aktivistech teď Itálie mluví jako o ekologických zločincích či nebezpečných prázdných hlavách.

FwpjHttXwAEbJyd

Aktivisté ve Fontáně Di Trevi.
Zdroj: Twitter

  • Aktivisté ve Fontáně Di Trevi.
  • Zdroj: Twitter

Devět aktivistů ze skupin Last Generation v neděli vběhlo do jedné z nejznámějších památek Říma, do Fontány Di Trevi. Rozvinuli transparent a vylili do vody několik sklenic s roztokem z dřevěného uhlí. Protestovali tak proti těžbě fosilních paliv.

Rozčílili tak nejen přihlížející turisty, ale množství lidí po celém světě. Publicista Edoardo Sylos Labini prohlásil, že fontánu napadli ekologičtí zločinci. „Jsou to ti samí, kteří zastavují dopravu, kteří zakazují ministrovi promluvit na knižním veletrhu, kteří ničí naše památky. Tyto nebezpečné prázdné hlavy spolu s těmi, kdo je podporují a brání, jsou symbolem dekadence,“ napsal na svém Twitteru.

„Taková gesta jsou naprosto mylná a škodlivá, protože hrozí poškození vzácných památek,“ uvedl starosta Říma Roberto Gualtieri. Podle něj zasáhl římská policie tak rychle, že aktivisté stačili do vody vylít jen dvě z mnoha připravených nádob.

„V každém případě bude nutný komplexní úklid, který bude stát spoustu práce, peněz a vyústí ve vyplýtvání 300 tisíc litrů vody kvůli vyprázdnění a opětovnému naplnění fontány,“ doplnil starosta s tím, že znečištění se naštěstí nedostalo na pórovitý mramor, a tak se jej zřejmě podaří úplně odstranit. „Znovu opakuji, že toto není ten správný způsob, jak vést boj za životní prostředí a proti klimatickým změnám,“ dodal.

Související

moře
Zahraniční Klimatické změny

El Niño zeslabuje. Světové klima ale bude ovlivňovat i příští měsíce

a159947edfaae92d6d25ff5c53c7860e,f20cabf4.webp
Zahraniční Video

Arnold Schwarzenegger na aukci vybral přes 32 milionů korun na životní prostředí

GBOESVOXwAASimf
Zahraniční Video

Klimaextrémisté se chlubí ničením vánočních stromů ve městech

GA7oIRPW8AA-czh.jpg
Zahraniční

Klimatičtí aktivisté obarvili italské kanály nebo řeky, v Benátkách už dostali tresty