Internetová revoluce je za dveřmi. Microsoft představil Bing s umělou inteligencí

Přelomový okamžik ve vyhledávání na internetu se blíží. Microsoft do svého vyhledávače Bing zakomponoval umělou inteligenci po vzoru ChatGPT.

Spojení umělé inteligence od OpenAI s vyhledávačem Bing.

Spojení umělé inteligence od OpenAI s vyhledávačem Bing.
Zdroj: Microsoft/OpenAI

  • Spojení umělé inteligence od OpenAI s vyhledávačem Bing.
  • Zdroj: Microsoft/OpenAI

Technologický gigant Microsoft masivně investuje do neziskové organizace pro výzkum umělé inteligence OpenAI, jejímž spoluzakladatelem je i revolucionář Elon Musk. Po prosincovém zveřejnění umělé inteligence v podobě chatbota ChatGPT bylo jen otázkou času, kdy Microsoft tuhle technologii využije. Umělá inteligence vyhledávače Bing a prohlížeče Edge bude podle slov Microsoftu ještě lepší než současná verze ChatGPT. „Používáme rozsáhlý jazykový model od OpenAI nové generace, který je ještě výkonnější než ChatGPT,“ uvádí Microsoft.

S novým Bingem mohou uživatelé zadávat dotazy dlouhé až 1 000 slov a dostávat přesné odpovědi vygenerované umělou inteligencí, které se zobrazí vedle běžných výsledků vyhledávaní na webu (viz první obrázek galerie výše). Microsoft také přidá způsob, jak tyto výsledky upřesnit pomocí nového vestavěného chatbota.

Kdy bude nový Bing zpřístupněn veřejnosti není jasné, ale můžete se zapsat na čekací listinu. Microsoft těm, kteří jsou na čekací listině, umožní vyzkoušet nový Bing v rámci omezeného počtu dotazů. Dnes nám však přihlášení k čekací listině hlásilo chybu.

Na stránce čekací listiny si můžete prohlédnout uživatelské dotazy a následné odpovědi Bingovské umělé inteligence. Tady jsou příklady toho, jak chatbot „vymyslel“ svou básničku, příběh o psovi na měsíci nebo kvíz o popové hudbě. Zatím jsou výsledky dostupné jen v angličtině, ale po spuštění by služba měla fungovat stejně jako současný Bing, tedy i v češtině nebo slovenštině.

Zatím to vypadá, že Microsoft bude prvním velkým hráčem, který svou umělou inteligenci implementuje do vyhledávače. Google oznámil chatbota Barda, který je stále v testovací fázi, ale jistě se bude snažit s Microsoftem držet krok. Vyhledávací revoluce začíná.

Než bude přístupný revoluční vyhledávač od Microsoftu, tak můžete vyzkoušet prohlížeč You, který má v sobě také zabudovanou umělou inteligenci v podobě chatbota, který funguje i v češtině. Jeho výsledky nejsou vůbec špatné. Pokud tohle dokáže neznámý vyhledávač, co předvede Microsoft a Google?

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: The Verge

Související

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

telekomunikace
Světové dny Technologie

Den telekomunikací

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině