neděle 19. května 2024

Hybridní masová rýže z laboratoře může zachránit hladovějící lidstvo

Je růžová, obsahuje hovězí a také po něm voní, mnohem výživnější, než běžná rýže, a navíc prý i dobře chutná. Tak popsali novinku jihokorejští vědci, kteří ji vyvinuli.

F6ADDD2C-C9F9-4113-8AFF-F54B7B7D6A0C

Laboratorně upravená rýže naservírovaná v misce.
Zdroj: Univerzita Yonsei

  • Laboratorně upravená rýže naservírovaná v misce.
  • Zdroj: Univerzita Yonsei

"Rýže již má vysoký obsah živin, ale přidání buněk z hospodářských zvířat jej může dále zvýšit," řekl člen vědeckého týmu Sohyeon Park.

Tým nejprve obalil rýži jedlou rybí želatinou, která pomáhá buňkám lépe se přichytit na zrncích rýže. Pak do ní naočkoval hovězí svalovinu a tukové kmenové buňky a nechal je kultivovat po dobu devíti až 11 dnů. Sklizený konečný produkt je hovězí rýže z buněčných kultur s hlavními složkami, které splňují požadavky na bezpečnost potravin. "Nečekal jsem, že buňky v rýži porostou tak dobře," uvedl Park.

Hovězí rýži vařili v páře a zjistili, že je pevnější a křehčí než běžná uvařená rýže. Má také nízkou uhlíkovou stopu. "Bílkoviny, které potřebujeme, obvykle získáváme z hospodářských zvířat, ale živočišná výroba spotřebovává spoustu zdrojů a vody a uvolňuje velké množství skleníkových plynů," vysvětlil Park, podle kterého na každých sto gramů vyprodukovaných bílkovin uvolní hybridní rýže necelých 6,3 kilogramu CO2, zatímco u hovězího masa to je téměř 50 kilo.

"Vidím spoustu možností pro využití hybridního krmiva na bázi obilovin. Jednoho dne by mohlo sloužit jako potravinová pomoc při hladomoru, jako vojenské příděly ve válečných konfliktech nebo dokonce jako vesmírné potraviny," vysvětlil vědec.

Proteinová rýže není prvním synteticky vypěstovaným masným výrobkem. V Londýně vědci v roce 2013 vytvořili v laboratoři první maso do hamburgerů. V Singapuru se od loňského roku prodává zase uměle vytvořené kuřecí maso.

Existuje i spousta kritiků, kteří takto vyrobené maso odmítají a hájí tradiční masný průmysl. Například Itálie v loňském roce přijala zákon o zákazu produkce uměle vytvořeného masa.

Autor: Zuzana Beranová a Tereza Maixnerová

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

profimedia-0873489600
Domácí

Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu

1280px-Flickr_-_law_keven_-_Long_Hot_Summer......
Zahraniční Klimatické změny

Loňské léto bylo nejteplejší za poslední tisíce let. Odhalily letokruhy

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk