pátek 17. května 2024

Havel by se jistě divil. Z Barrandovských teras se stávají luxusní byty

Vlasta Burian tam obědval, Oldřich Nový básnil o ženách. Teď se z Barrandovských teras stanou luxusní byty.

Terasy

Někdejší chlouba Prahy dnes dostává nový kabát.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Někdejší chlouba Prahy dnes dostává nový kabát.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Za první republiky byly Barrandovské terasy místem, kde se potkávala kulturní smetánka, protože jejich majitelem byl filmový producent a vlastník největší filmové společnosti tehdejšího Československa Miloš Havel. Místo bylo největším výstřelkem funkcionalistického luxusu a psaly se tam dějiny prvorepublikového filmu. Byl v nich velký restaurační komplex i plovárna, kterou mohla využívat také veřejnost. Sláva Teras ale skončila s druhou světovou válkou, kdy na Miloše Havla padlo podezření z kolaborace s nacisty. Komplex budov postupně chátral a jeho osud nezvrátil ani rok 1988, kdy se staly kulturní památkou. Smutnou tečku za jejich slávou udělal požár, který založila v roce 2001 skupinka bezdomovců, která na Terasách přebývala.

Možnost, že by se Terasy mohly ještě jednou nadmout do své někdejší noblesnosti, nezmizela. V restitucích sice objekt zpět získala rodina Havlových, konkrétně synovci Miloše Havla, prezident Václav Havel a jeho bratr Ivan, ale až po odprodání jinému majiteli začala záchrana objektu. V jeho dvou budovách v současné době vznikají luxusní byty, do nichž se nájemníci budou moci nastěhovat ještě letos.

Rekonstrukce, která začala v roce 2016, by měla zasáhnout i dominantu celých Teras, budovu Maxe Urbana s restaurací a vyhlídkovou věží. Oprava objektu přijde na půl miliardy korun.

Autor: Jan Skala

Související

Valík,_east_portal
Domácí

Obchvat Plzně se začne opravovat. Řidiče od pondělka čekají omezení

profimedia-0854636599
Domácí

Plzeňská únikovka bude letos ještě dramatičtější. Hlavně přes léto

Byvale_Mestske_lazne_na_Denisove_nabrezi
Domácí

Památkáři hodili vidle do opravy zchátralých plzeňských lázní

Jízdárna_Světce_-_interiér_2022_(012)
Domácí

Mnohaletá rekonstrukce skončila. Světce znovu otevřely unikátní jízdárnu