neděle 12. května 2024

Hamás zůstává osamocený. Ruce pryč od něho dávají i dřívější spojenci

Přestože se ruský prezident Vladimir Putin se zástupci Hamásu nesetkal, Izrael návštěvu radikálů v Moskvě důrazně odsoudil. Válka na území Židovského státu a Pásma Gazy pokračuje už skoro tři týdny.

F9bb4BaXYAAgLiT

Rusko se vůči Palestině nevymezuje, přátelství s Hamásem ale možná končí.
Zdroj: X

  • Rusko se vůči Palestině nevymezuje, přátelství s Hamásem ale možná končí.
  • Zdroj: X

Dlouhodobě dobré vztahy mezi palestinským radikálním hnutím Hamás a Ruskem jsou pravděpodobně minulostí. Když totiž 26. října jeho zástupci dorazili do Moskvy, odmítl se s nimi prezident Vladimir Putin sejít a to i přesto, že Rusko dosud udržovalo spíše neutrální přístup ohledně současné války v Izraeli. Zástupci Hamásu, vedeni jedním z vůdců Músou abú Marzúkem, proto v Moskvě pouze jednali o možnost propuštění rukojmích z Pásma Gazy včetně zadržených Rusů.

Poté, co Izrael zveřejnil brutální snímky vraždění ze strany příslušníků Hamásu, pomalu z celé věci začíná couvat další radikální muslimské hnutí, libanonský Hizballáh, o kterém se ještě před pár dny soudilo, že otevře severní frontu útoku na Izrael. V rozhovoru pro agenturu AP vyjádřil mluvčí Hamásu Ghazí Hamád rozčarování nad tím, že se Hizballáh, který sice sídlí v Libanonu, ale je podporován Íránem, zatím do bojů nezapojil v plné šíři.

Do tématu války v Izraeli se nečekaně v posledních hodinách zapojil i papež František, ten v rozhovoru s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem zmínil myšlenku, že konflikt by mohl ukončit krok k vytvoření samostatného palestinského státu.

Autor: Jan Skala

Související

Shoygu_(2022-02-14)
Zahraniční

Sergej Šojgu končí jako ministr obrany. Pád uspíšila aféra jeho náměstka

Setkání Volodymyra Zelenského s Joe Bidenem (21. 12. 2022)
Zahraniční

Spojené státy poskytnou Ukrajině další pomoc. Vyprázdní své sklady

profimedia-0871693748
Zahraniční Video

Autobus v Petrohradu šílenou cestu ukončil pádem do řeky, čtyři mrtví

GNNIEbhXEAEuBK2
Zahraniční

Rusko útočí na Charkov ze severu, jih Ukrajiny ostřelují z Krymu