pátek 10. května 2024

Google zpřístupnil v Česku svou umělou inteligenci. ChatGPT je zatím lepší

Google spustil svůj jazykový model Bard v českém jazyce. Oproti ChatGPT není omezen jen informacemi do roku 2021, ale aktuální informace mu zas tak nejdou. Přinášíme srovnání obou jazykových modelů.

Google Bard

Umělá inteligence od Googlu
Zdroj: Google

  • Umělá inteligence od Googlu
  • Zdroj: Google

Umělou inteligenci v podobě jazykového modelu Bard od Googlu si konečně mohou vyzkoušet i Češi. Služba je spuštěna v českém jazyce a tak ji kdokoli může začít zdarma využívat jako ChatGPT. Na rozdíl od volně přístupného modelu společnosti OpenAI není Bard omezený jen informacemi do roku 2021, takže se ho můžete ptá i na aktuální věci. Jeho odpovědi však občas nejsou příliš kvalitní.

Například při otázce, na které filmy zajít do kina v srpnu 2023, Bard nenapsal ani jeden film, který má v tomto měsíci premiéru. Místo toho dal tip na čtvrtého Johna Wicka, který se v kinech už nehraje, či na Aquamana, který má premiéru v prosinci. Odpověděl však i sedmou Mission Impossible, Barbie nebo Oppenheimer, tedy snímky s červencovou premiérou, které v kinech v srpnu ještě budou.

Při porovnávání neaktuálních zadání jako básní, pohádek, receptů či tipů na výlety je ChatGPT zkrátka lepší. V případě básní i pohádek píše Bard prapodivné texty, kterým chybí ladnost českého jazyka. V případě receptů s omezenými surovinami napíše recepty s nespočty surovin, které dotázaný nemá k dispozici. I po stránce výletů po Česku nabídne ChatGPT lepší odpovědi. V galerii si můžete prohlédnout srovnání jednotlivých odpovědí.

V případě aktuálních otázek háže ChatGPT hlášku: „Omlouvám se, ale jako jazykový model s ukončeným tréninkem v září 2021 nemám přístup k aktuálním událostem nebo informacím o konkrétních událostech, které se mohou odehrávat po tomto datu.“ Proto v galerii u aktuálních otázek figurují pouze odpovědi Barda.

Autor: Šimon Mitro

Související

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

homeless-1416564_1280
Zahraniční

Roli Velkého bratra přebírá AI. Bude hlídat bezdomovce i špatné parkování

pexels-andrew-neel-15863000
Zahraniční AI

OpenAl vyvinula inovativní nástroj umělé inteligence. Napodobuje reálné lidské hlasy