čtvrtek 16. května 2024

FAČR rozhodla o dalším působení Jaroslava Šilhavého

Jaroslav Šilhavý zůstává trenérem fotbalové reprezentace. Po mimořádném zasedání výkonného výboru to oznámil předseda FAČR Petr Fousek.

Jiří Šidliák a Petr Fousek na tiskové konferenci

Jiří Šidliák a Petr Fousek na tiskové konferenci
Zdroj: FAČR

  • Jiří Šidliák a Petr Fousek na tiskové konferenci
  • Zdroj: FAČR

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR na mimořádném zasedání rozhodl o osudu trenéra reprezentačního týmu Jaroslava Šilhavého.

Šilhavý čelil kritice dlouhodobě, ale pro prohře 0:3, kterou utrpěli jeho svěřenci s Albánií v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy, volání po jeho konci ještě zesílilo. A neutichlo ani po nedělní povinné výhře nad výběrem Faerských ostrovů, kterou našim zajistil jedinou trefou z penalty kapitán Tomáš Souček.

Výkonný výbor FAČR se nicméně na mimořádném zasedání rozhodl současného trenéra ve funkci podržet.

„Diskutovali jsme různé varianty, ale nakonec jsme se rozhodli dát přednost tomu, aby pro zbývající kvalifikační zápasy s Polskem a Moldavskem zůstal u reprezentace Jaroslav Šilhavý i se svým realizačním týmem,“ řekl na tiskové konferenci předseda FAČR Petr Fousek.

Mezi důvody rozhodnutí Fousek jmenoval stav kvalifikační skupiny na EURO, která se pro Čechy navzdory kolísavým výkonům vyvíjí nadějně a také nabitý program, kdy už příští týden musí být do klubů rozeslána informace o širší nominaci hráčů do reprezentace.

Nicméně došlo k úpravě smluv mezi realizačním týmem a FAČR. Nově mají platnost do 30. listopadu s možností oboustranné opce. Což znamená, že pro pokračování po tomto datu musejí být obě strany. Dosavadní smlouva garantovala Jaroslavu Šilhavému setrvání u reprezentace v případě úspěšné kvalifikace na mistrovství Evropy příští rok.

Mezi dalšími variantami, které FAČR projednával a zavrhl, bylo angažování zahraničního trenéra či využití trenéra s platnou smlouvou v klubu. V této souvislosti média nejvíce skloňovala jméno Jindřicha Trpišovského.

Další utkání čeká naši fotbalovou reprezentaci 17. listopadu v Polsku a o tři dny později přivítají v Olomouci výběr Moldavska. K postupu na EURO Čechům stačí vyhrát i v jediném z obou utkání.

Autor: Ota Černý

Související

Poslední letošní derby pražský "S" může rozhodnout o titulu.
Fotbal Fortuna Liga

Druhé kolo nadstavby přináší zásadní derby

Slavia porazila Bohemians a minimálně do neděle vede ligu.
Fotbal Fortuna Liga

Vršovické derby ovládla Slavia

profimedia-0858127373
Fotbal Fotbalová reprezentace

Na dojem se fotbal nehraje, říká Hašek před premiérou

Tomáš Souček je potřetí fotbalistou roku.
Fotbal

Tomáš Souček je potřetí fotbalistou roku