středa 8. května 2024

Evropské země znovuotevřou ambasády v KLDR

V Severní Koreji plánují znovuotevřít ambasády Němci, Britové či Švédi.

KLDR vlajka

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Německo, Velká Británie a pravděpodobně i Švédsko plánují obnovit provoz svých velvyslanectví v Severní Koreji. Většina zahraničních ambasád v KDLR byla uzavřena v souvislosti s koronavirovou pandemií v roce 2020.

Mezi zeměmi, které uzavřely své ambasády v Severní Koreji, bylo i Česko, jehož konzulární záležitosti nyní zajišťuje velvyslanectví v Pekingu. Německé ministerstvo zahraničí provedlo technickou inspekci v objektu svého velvyslanectví v Pchjongjangu, ale konečné rozhodnutí o znovuotevření stále není jasné. Britské ministerstvo zahraničí se teprve chystá vyslat svůj tým do KLDR.

Švédsko jedná o návratu svých diplomatů do KLDR. Jednání jsou kvůli severokorejskému režimu a současné situaci kvůli válce na Ukrajině mimořádně složitá a citlivá. Podle zdroje je nutné zkontrolovat uzavřené objekty, zda nebyla nainstalována odposlouchávací zařízení, vyčistit je od hmyzu a provést rekonstrukce po delší uzavírce. Od ledna 2023 mělo devět zemí fungující velvyslanectví v Pchjongjangu, ale pouze Čína, Rusko, Mongolsko a Kuba měly povolení střídat zaměstnance na svých úřadech.

Autor: Šimon Mitro

Související

Kari Jalonen.
Hokej

Bývalý reprezentační trenér Jalonen jde do Německa

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Lipavský na Putinovu inauguraci zástupce nepošle. Jiní evropští politici přijedou

392788928_789521863188851_7184751241637715944_n
Zahraniční

Atmosféra v Německu houstne. Terčem útoků jsou političtí kandidáti

GMZWhlwW0AEoGYb
Zahraniční

Muslimské Německo? Chalífát chce také členka vysílací rady veřejnoprávní televize